nieuws

'Enschede moet naoorlogse panden weer op monumentenlijst zetten'

Kantoor Menko aan Voortsweg
Kantoor Menko aan Voortsweg © RTV Oost
De gemeente Enschede moet twaalf naoorlogse panden weer op de lijst van gemeentelijke monumenten zetten. Dat zeggen Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Stichting Cuypersgenootschap. Eind oktober haalde de gemeente de panden van de lijst, omdat de eigenaren dat wilden.
De eigenaren van de panden vonden het onterecht dat zij de kosten om het monument in goede staat te houden moeten betalen, terwijl daar geen subsidie tegenover staat. De gemeente heeft geen geld voor een onderhoudssubsidie en ging daarom overstag vanwege die argumenten.

'Gemeente heeft te snel toegegeven'

"De gemeente heeft te snel toegegeven, het lijkt alsof het ze niets interesseert," zegt een woordvoerder van Bond Heemschut. "Door de gebouwen weer op de lijst te plaatsen geeft de gemeente het signaal dat het de waarde van de gebouwen inziet en daar een bepaalde status aan verbindt."
"Dat er veel extra kosten gemaakt moeten worden om de gebouwen te onderhouden valt wel mee; je onderhoudt een gebouw of je doet het niet." Subsidie zou volgens de woordvoerder ook geen reden moeten zijn. "Als de gemeente geen geld heeft dan is er altijd nog de mogelijkheid om via de provincie iets te regelen."

Snel weer beschermde status geven

Volgens de beide organisaties moeten de gebouwen zo snel mogelijk weer een beschermde status krijgen. Vooral ook om te voorkomen dat panden in de toekomst verminkt of zelfs gesloopt zullen worden. Alle gebouwen zijn vanwege hun architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden monumentwaardig, zo is gebleken uit onderzoek.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.