Nieuws

Flinke winststijging VolkerWessels 'maar indirecte gevolgen coronapandemie steeds zichtbaarder'

VolkerWessels ziet winst flink stijgen, maar merk ook indirecte gevolgen coronacrisis
VolkerWessels ziet winst flink stijgen, maar merk ook indirecte gevolgen coronacrisis © RTV Oost
VolkerWessels heeft vorig jaar flink meer winst geboekt dan in 2020. Dat blijkt uit de cijfers die het bouwbedrijf van de familie Wessels uit Rijssen bekend heeft gemaakt. De nettowinst over 2021 kwam uit op 165 miljoen euro, 42 procent meer dan het resultaat over 2020. De omzet daalde met vier procent wel licht. VolkerWessels meldt dat het bedrijf zich goed wist aan te passen aan de coronapandemie, maar dat de indirecte gevolgen van de pandemie wel steeds zichtbaarder worden.
Over 2019 zag VolkerWessels de winst nog flink dalen, met zestien procent. Dat kwam volgens het bedrijf door de corona- en stikstofcrisis. Ondanks het voortduren van de coronapandemie heeft VolkerWessels zich goed kunnen aanpassen aan de beperkingen die golden in 2021. "Leveringsproblemen, inflatie in de toeleveringsketen hebben impact op projecten, werkverwerving en het aantrekken van personeel", schrijft het bedrijf. Het zijn de indirecte gevolgen van de coronacrisis die steeds duidelijker zichtbaar worden.

Omzet buitenland

De omzet van het bedrijf in Duitsland steeg licht, in Noord Amerika bleef de omzet gelijk. Alle divisies hebben in 2021 positief bijgedragen aan het resultaat van VolkerWessels. Daarnaast realiseerden alle divisies, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, een hoger resultaat dan in 2020.
Bouwbedrijf VolkerWessels is eigendom van de familie Wessels uit Rijssen. Onder het door de in 2017 overleden Dik Wessels opgerichte bedrijf vallen 120 bouwbedrijven. In Overijssel zijn dat onder meer Goossen te Pas Bouw en Systabo in Enschede, De Groot in Vroomshoop , Reinaerdt deuren in Haaksbergen en natuurlijk VolkerWessels bouw in Rijssen. VolkerWessels is onder meer actief in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika in onder meer bouw, infrastructuur en energie en telecom.
De orderportefeuille van het bedrijf daalde eind vorig jaar licht omdat aantal projecten werd doorgeschoven naar 2022.

Stikstofcrisis

De stikstofcrisis in Nederland blijft het bedrijf zorgen baren. "In Nederland blijft stikstof tot op heden een grotendeels onopgelost probleem en kan, afhankelijk van nieuwe gerechtelijke uitspraken, zelfs een nog grotere impact krijgen", schrijft het bedrijf in een verklaring bij de cijfers. VolkerWessels ziet de omzetdaling vooral bij infrastructuurprojecten als gevolg van de strikstofproblematiek in Nederland.
De divisie Bouw en Vastgoedontwikkeling en Energie en Telecom hebben een sterk jaar achter de rug. "Met name de toenemende vraag door de energietransitie en investeringen in de telecommark hebben een positief effect op het resultaat", schrijft het bedrijf.

Veiligheid

VolkerWessels werd vorig jaar geconfronteerd met drie fatale ongelukken, waarvan twee in Nederland en één in Canada. "Elk van deze ongevallen is diepgaand onderzocht en geeft aan dat wij op het gebied van veiligheid onverminderd waakzaam moeten zijn en blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.