nieuws

Woonlasten in Zwolle, Enschede en Deventer nauwelijks of niet gestegen

Geld
Geld © iStock
De woonlasten in de drie grootste gemeenten in Overijssel stijgen dit jaar nauwelijks of niet. In Zwolle en Enschede stijgen de woonlasten met respectievelijk 1,3 en 1,6 procent. In Deventer dalen de woonlasten met een tiende procent. Dat blijkt uit een steekproef van COELO, onderzoeksorgaan van de Rijksuniversiteit Groningen.
De drie gemeenten horen bij de 35 grootste gemeenten die allemaal zijn onderzocht. Het provinciale beeld past in het landelijke beeld, waaruit blijkt dat gemeenten hun woonlasten dit jaar licht verhogen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld stijgen de totale heffingen - bestaande uit afvalstoffenheffing, reinigingsheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb) - met 0,8 procent. Gecorrigeerd voor inflatie (exact 1 procent) is sprake van een lichte daling. Dit is al het zesde jaar op rij dat de woonlastenstijging in de grote gemeenten lager is dan de inflatie.
De woonlasten zijn van de 35 gemeenten het hoogst in de gemeente Zaandam. Daar bedragen de woonlasten ruim 820 euro. Ook de woonlasten in de gemeenten Enschede en Deventer zijn betrekkelijk hoog. Zij staan op de vijfde en zesde plek van dezelfde lijst met bijna 766 euro (Enschede) en ruim 759 euro (Deventer).
De conclusie van COELO lijkt enigszins op die van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Die constateerde eerder al een stijging van de woonlasten, al lijkt hun verwachte stijging in het algemeen hoger te liggen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.