Nieuws

Twentse gemeenten willen dat injectie van afvalwater stopt en vragen om uitgebreid onderzoek

Luchtfoto van de afvalwaterinjectielocatie aan de Tramweg in Rossum
Luchtfoto van de afvalwaterinjectielocatie aan de Tramweg in Rossum © RTV Oost
De afvalwaterinjectie in de Twentse bodem moet toch echt per direct stoppen. Dat willen de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Oldenzaal en Losser. Ze hebben hierover opnieuw een brief geschreven aan staatssecretaris Hans Vijlbrief en vragen om een uitgebreid onderzoek.
De oproep van de Twentse gemeenten is een reactie op een brief die Vijlbrief vorige maand stuurde aan de Tweede Kamer. Hierin laat de staatssecretaris weten dat de afvalwaterinjectie niet onmiddellijk gestopt kan worden. Vijlbrief haalde in zijn brief aan dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een vergunning heeft voor het injecteren van afvalwater en aan de voorwaarden hiervan voldoet. Daarom hoeft de NAM de activiteiten die onder de vergunning vallen niet te stoppen.
Het besluit van de staatssecretaris is voor de gemeenten teleurstellend. "Wij zijn van mening dat het maatschappelijk draagvlak voor de afvalwaterinjectie op de huidige wijze ontbreekt", schrijven de bestuurders van de Noordoost-Twentse gemeenten. Ook benadrukken ze dat er niet alleen gekeken moet worden naar financiële en juridische gevolgen. Volgens hen moet de staatssecretaris ook rekening houden met de ernst van eerdere overtredingen en de risico’s voor de inwoners en leefomgeving.

Uitgebreid onderzoek

Ook roepen de bestuurders de staatssecretaris op te zoeken naar een andere mogelijkheid voor de waterinjectie. Ze willen een uitgebreid onderzoek en adviseren naast het onderzoeken van het afvalwater ook het proces van de oliewinning zèlf te onderzoeken.
In de explainer legt verslaggever Oscar Siep uit waarom de NAM afvalwater in de Twentse bodem pompt:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.