Zorgen over wensballonnen, boswachter Sallandse Heuvelrug oppert verbod

In de feestmaand december zijn ze erg populair en kun je ze geregeld voorbij zien vliegen: wensballonnen. De vliegende lampionnen zijn een prachtig gezicht, maar er is ook veel kritiek op.

De wensballon is een soort lampion die net als een heteluchtballon werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een vlam die onder de ballon hangt. Gedragen door de wind kunnen de lichtjes ver gaan. Maar daardoor bestaat ook de kans dat ze op ongewenste plekken komen.

Brandgevaar

Officieel is het gebruik van een wensballon toegestaan. Maar er is veel kritiek op, vooral vanuit het oogpunt van brandgevaar. Zo sprak de brandweer zich al openlijk uit tegen het gebruik van wensballonnen omdat ze brandgevaarlijk zouden zijn.

Enkele jaren geleden ging de kerktoren in Wijhe in vlammen op. Een officiële oorzaak is nooit achterhaald, maar een wensballon werd genoemd als mogelijke veroorzaker. Meerdere getuigen hadden die nacht brandende Thaise wensballonnen in de buurt van de kerk zien zweven.

Veel kritiek

Nu er opnieuw veel wensballonnen zijn gezien, neemt ook de kritiek weer toe. Zo schreef wethouder Marcel Blind van Olst-Wijhe op Twitter: "Jakkes, zelf ook twee wensballonnen gezien tijdens wandeling vanmorgen. Wat als die op een rieten dak geland waren!"

Ook vanuit natuurorganisaties is er veel kritiek op de wensballonnen. Naast dat ze de natuur vervuilen kunnen de ballonnen ook gevaarlijk zijn voor dieren. Boswachter Arend Spijker van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug oppert daarom of het niet tijd wordt voor een verbod.

Op Twitter circuleert ook een foto van wat de gevolgen voor dieren kunnen zijn als de wensballonnen in de natuur terechtkomen.

Meer over dit onderwerp:
Sallandse Heuvelrug Wensballon Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren