Nieuws

Massaal pleidooi voor meer tiny houses in Overijssel, maar deskundigen zijn kritisch

Massaal pleidooi voor meer tiny houses in Overijssel: realistisch?
Er moeten veel meer tiny houses, dat zijn losstaande miniwoningen, komen in Overijssel. Daarvoor pleiten tientallen politieke partijen in onze provincie in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week. Veel raadsfracties zien flexwonen als oplossing om het woningtekort terug te dringen. Maar het Planbureau voor de Leefomgeving tempert die verwachtingen. "De toegevoegde waarde van dit soort woonconcepten is beperkt."
De term 'tiny house' komt in tientallen partijprogramma's in Overijssel voorbij. Partijen willen niet alleen meer van dit soort woningen; ze willen ook dat het gemakkelijker wordt om deze mini woningen te plaatsen.
Overijssel heeft al meerdere plekken waar tiny houses staan; onder meer op het voormalige brouwerijterrein in Hengelo, de nieuwbouwwijk Olstergaard in Olst-Wijhe, het Robsonterrein in Enschede en in de wijk Tuin van Zandweer in Deventer.
Een tiny house
Een tiny house © ANP

Verzet in Hengelo

Maar dat omwonenden niet altijd staan te springen om tiny houses in hun directe woonomgeving, blijkt wel in Hengelo. De gemeente wil de bestaande miniwoningen verhuizen naar de rand van de stad.
Omwonenden Henk Kamphuis en zijn buren verzetten zich fel tegen die plannen. "We zijn erg bang voor verrommeling van de omgeving hier. Het bijbouwen van schuurtjes, het neerzetten van Pipowagentjes, het neerzetten van extra schuurtjes. Het blijft vaak niet bij een klein huisje."
Kamphuis kijkt vanaf zijn woning nu nog uit op een open veld. Als de plannen van de gemeente doorgaan, worden er op enkele honderden meters van zijn tuin tiny houses geplaatst. "Dit is een mooi stukje natuur hier, waar allerlei mooie vogels zitten. Er lopen hier ook steenmarters, hazen en reeën rond", zegt de Hengeloër. Hij somt op waar hij verder bang voor is. "Lichtvervuiling, geluidsoverlast en luchtvervuiling. Ik neem aan dat ze niet van het gas afgaan."
Henk Kamphuis is tegen de komst van tiny houses
Henk Kamphuis is tegen de komst van tiny houses © RTV Oost

Zorgen onder omwonenden

Verzet tegen tiny houses is er op meer plekken in het land, ziet het Planbureau voor de Leefomgeving. "De komst van flexibele woningen kan leiden tot zorgen onder omwonenden", vertelt Marieke van der Staak, onderzoeker Flexwonen "Zij maken zich dan bijvoorbeeld zorgen over hoe lang de woningen blijven staan en of tijdelijk wel echt tijdelijk is."
Tiny houses zijn dan ook niet dé oplossing voor het woontekort, zegt Van der Staak. "De toegevoegde waarde van dergelijke woonconcepten is beperkt. Iedere woning is er natuurlijk één, maar flexibele woningen staan er niet van vandaag op morgen. Om zo'n woning te realiseren zijn bijvoorbeeld wegen nodig, maar ook internet en elektra. Dat moet allemaal aangelegd worden en dat duurt even."
De toegevoegde waarde van tiny houses is beperkt
Marieke van der Staak, onderzoeker Flexwonen

Tijdelijke woning

Bovendien, zo benadrukt Van der Staak, zijn flexwoningen vaak tijdelijke onderkomens. "Flexibele woningen staan er meestal een jaar of tien. Na tien jaar heeft die bewoner ook weer een andere woning nodig. Op dit moment is het woningtekort zo groot, dat het belangrijk is dat er voldoende permanente woningen gerealiseerd worden."
[infobox:]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.