Nieuws

Stembureaus open: dit moet je weten over de gemeenteraadsverkiezingen

Het feest van de democratie is begonnen. Tot en met woensdagavond kun je stemmen op een kandidaat die volgens jou in de gemeenteraad moet zitten. In dit artikel lees je waar je kan stemmen en wat 'jouw' kandidaat eigenlijk mag doen als hij of zij in de raad terechtkomt.
Op ongeveer de helft van alle stembureaus kan vanaf vandaag al worden gestemd. Vanwege de onzekere situatie rondom corona, werd besloten dat er net als bij de Tweede Kamerverkiezingen ook bij de gemeenteraadsverkiezingen vervroegd kan worden gestemd.
Zo ook in stembureau Erve Boerrigte in De Lutte, waar het vanochtend bij de opening nog rustig was. Ellen Molenaar, vrijwilliger bij het stembureau van de gemeente Losser, verwacht de hele dag weinig drukte. "De maatregelen zijn losgelaten, dus gespreid stemmen is minder noodzakelijk. Maar mensen moeten wel de mogelijkheid hebben om veilig te stemmen, dus er zijn wel hygiënemaatregelen genomen. En vandaar dus ook het gespreid stemmen."

Stempas

Eerst wat huishoudelijke mededelingen. Om te stemmen heb je alleen een stempas en identiteitsbewijs nodig. Stemmen kan tot woensdagavond negen uur op deze plekken:

Wat doet een raadslid eigenlijk?

Als jouw kandidaat genoeg stemmen krijgt, komt hij of zij in de gemeenteraad. Dat betekent dat hij of zij meebeslist over wat er in de gemeente gebeurt. Wel of geen nieuwe rondweg? Hoe zamelen we afval in? Woningen of 'groen'? Wel of niet betaald parkeren?
Raadsleden bepalen daarmee de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente, en - belangrijk - hoeveel geld waaraan wordt besteed. Daarnaast controleert de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders.
Dat laatste is belangrijk. Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid, wethouders voeren deze besluiten uit. Raadsleden controleren op hun beurt weer of wethouders dit doen zoals is afgesproken.

Op wie moet ik stemmen?

Wil jij per se dat de bibliotheek open blijft? Of moet er écht iets gebeuren aan die gevaarlijke weg voor jouw huis? Dan kun je overwegen om op de kandidaat te stemmen die zich daarvoor hard maakt.
Wil je dat de gemiddelde leeftijd in de gemeenteraad omlaag gaat? Of dat er meer vrouwen in zitten? Je hebt legitieme redenen om op een jongere of vrouwelijke kandidaat te stemmen, want die zijn ondervertegenwoordigd in onze provincie.
Ook na de verkiezingen kun je je laten horen. Gemeenten organiseren regelmatig inspraakavonden voordat er grote besluiten worden genomen. Bovendien zijn raadsleden vaak een stuk makkelijker benaderbaar dan bijvoorbeeld Kamerleden.
Maar de meest directe manier om invloed uit te oefenen is door te stemmen. Succes!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.