Nieuws

Eerste Oekraïense leerlingen in Hengelo krijgen bezoek van minister: "Indrukwekkend"

Eerste Oekraïense leerlingen in Hengelo krijgen bezoek van minister
Op basisschool De Horizon in Hengelo krijgen sinds een paar dagen kinderen uit Oekraïne les. Zij zijn vanwege de oorlog in hun land gevlucht naar Nederland. De leerlingen kregen vandaag bezoek van minister Dennis Wiersma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "School is de plek waar je nieuwe vriendjes ontmoet."
"Je hebt two verschillende kaarten", zegt een leerling tegen haar klasgenootje. De Horizon in Hengelo is geen doorsnee basisschool. "Wij zijn een school voor nieuwkomers, voor alle kinderen vanuit de hele wereld die de Nederlandse taal nog niet kennen", vertelt directeur Saskia van den Bos. De school telt 24 nationaliteiten: van kinderen uit Ghana en Afghanistan tot Amerika en Turkije.
Oekraïne kan daar vanwege de oorlog sinds vorige week aan worden toegevoegd. "Wij hebben momenteel al vier kinderen uit Oekraïne, maar dat worden er nog veel meer. Naar schatting komen er de komende twee á drie weken zeker driehonderd leerlingen uit Oekraïne bij", zegt Van den Bos.
Minister Wiersma bij een leerling uit Oekraïne
Minister Wiersma bij een leerling uit Oekraïne © RTV Oost

Veilig onderdak

Minister Wiersma van Onderwijs nam vanochtend een bezoek aan de basisschool. "De kinderen uit Oekraïne hebben in hun land alles achter moeten laten. Hun leven, hun school, hun vriendjes. Wat wij hier in Nederland moeten doen, is hen een veilig onderdak bieden. Maar ook meteen school, want die school is de plek waar je iets leert, waar je nieuwe vriendjes ontmoet. De plek waar je eigenlijk weer een beetje dat 'normale' schoolleven op kunt pakken."
Wiersma sprak in de klas met een Oekraïens meisje, dat pas net in Nederland is. "Als je denkt als je eerste schooldag, dan is dat voor ons al spannend. Als je dan ook nog uit een ander land komt en ook nog in een heel moeilijke toestand thuiszit, dat is nogal heftig. Die heftigheid voelde je wel aan haar. Je ziet aan de kinderen dat ze moe zijn, het hakt er ongelooflijk in."
Het hakt er ongelooflijk in voor de kinderen
Minister Wiersma

15.000 tot 25.000 kinderen

De grote toeloop van kinderen uit Oekraïne - minister Wiersma verwacht dat het er 15.000 tot 25.000 kunnen worden - noopt tot actie. "We kunnen voor scholen veel doen. Het gemakkelijker maken, bijvoorbeeld extra geld geven als een school een nieuwkomer krijgt. Maar ook overleg met gemeenten en veiligheidsregio's over bijvoorbeeld schoolgebouwen, zodat ze genoeg plek hebben om les te kunnen geven."
Op basisschool De Horizon in Hengelo bereiden ze zich al volop voor op de eerste leerlingen uit Oekraïne. "We kunnen ze niet hier allemaal huisvesten", benadrukt directeur Van den Bos. "Dat betekent dat we aan het kijken zijn of er ook andere locaties mogelijk zijn. Bijvoorbeeld onderwijsplekken op de locaties waar de gezinnen ook opgevangen worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.