Nieuws

Protestactie tegen opkomst 'extreemrechtse' partijen in Overijssel: "Wij zijn er voor je"

Protestactie tegen opkomst 'extreemrechtse' partijen
Op twintig plekken in het land wordt er vandaag gedemonstreerd tegen 'extreemrechtse partijen'. Ook in Enschede was er een protestactie, die werd gehouden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen die morgen van start gaan. "Zodra één iemand achtergesteld wordt, is niemand gelijk."
Tientallen mensen verzamelden zich vanmiddag op het Stationsplein in Enschede. Wapperend met regenboogvlaggen en teksten als 'geen fascisme en racisme in de gemeenteraad' wilden ze een tegengeluid laten horen.
"We zijn hier vandaag aan het protesteren tegen de opkomende stem van de extreemrechtse partijen. Wij zien dat ze steeds groter worden", zegt organisator Niels F. Rodenburg. "Aangezien morgen de gemeenteraadsverkiezingen beginnen, willen we onze stem laten horen tegen racisme en fascisme in de gemeenteraad."
De protestactie in Enschede
De protestactie in Enschede © RTV Oost

PVV en Forum voor Democratie

Met die 'extreemrechtse' partijen doelt Rodenburg op partijen als de PVV en Forum voor Democratie. "Dat zijn de partijen met een rechtse, racistische en fascistische tendens", beweert hij. "Maar er is ook een tegengeluid. Er is niet alleen het geroep van de racistische leuzen. We willen mensen die door die partijen worden benadeeld laten zien dat ze niet alleen zijn. Wij zijn er ook voor je, we doen dit met z'n allen."
Maar hoe zit het dan met de vrijheid van meningsuiting van die partijen? Rodenburg: "Dat is een heel belangrijk recht en ik ben blij dat we dat recht hebben. Maar we hebben ook artikel 1 van de grondwet, waarin staat dat er geen discriminatie mag zijn op welke basis dan ook. Ik vind dat artikel nog net iets hoger staan dan de vrijheid van meningsuiting."

Witte man

Rodenburg zegt zelf ook te maken te hebben met racisme. "Ik ben een witte man, dus ik heb een privilege. Maar ik krijg wel veel homofobie over me heen. Dat neem ik mee in mijn gevoel. Want zodra één iemand achter gesteld wordt, is niemand gelijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.