nieuws

Dinkelland gaat kosten sanering voormalige stortplaats Diepengoor betalen

Asbest
Asbest © RTV Oost
De gemeente Dinkelland gaat de kosten voor de sanering en de herinrichting van de voormalige stortplaats Diepengoor in Denekamp en een aantal aangrenzende tuinen betalen. Burgemeester en wethouders van Dinkelland komen nog dit kwartaal met een onderbouwd voorstel aan de raad.
Begin 2014 werden gevaarlijke stoffen gevonden op de voormalige vuilstort. Daarop werd besloten dat de stort en de aangrenzende tuinen gesaneerd en heringericht moeten worden. De provincie draagt door middel van een subsidie van 100.000 euro bij aan de kosten. Dinkelland dient ook nog een aanvraag in voor aanvullende subsidie vanuit het programma Duurzaam Ontwikkelen Overijssel. Hoeveel het project gaat kosten in nog niet bekend.
De aanwonenden hadden de provincie gevraagd om ook voor- en zijtuinen te saneren. De provincie heeft echter aangegeven daaraan niet financieel bij te dragen, omdat er nagenoeg geen gezondheidsrisico's aan die tuinen zijn verbonden.

Vuilstort nooit afgedekt met schone grond

De voormalige vuilstort is vroeger niet afgedekt met een schone laag grond, waardoor onderzoek naar de mogelijke risico's nodig was. In 2004 werd al onderzoek gedaan, waaruit bleek dat chemische verontreinigingen meevielen. Naar asbest werd toen geen onderzoek gedaan, omdat dat toen niet verplicht was. Begin 2014 werd duidelijk dat er asbest lag, in gehaltes die gezondheidsrisico’s zouden kunnen veroorzaken.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.