nieuws

100 dagen zonder afval: zo moeilijk is dat toch niet?!

100 dagen geen afval produceren, dat klinkt als een onmogelijke missie. Toch ga ik, samen met 99 andere gezinnen, proberen om mijn restafval terug te brengen naar 0%. Let wel, alleen restafval. Plastic, papier en glas kunnen gerecycled worden, dus die tellen niet mee.
In oktober las ik iets over de actie '100 dagen zonder afval'. In een opwelling heb ik me ingeschreven voor een leuk experiment, want wat kan er nou zo moeilijk zijn om 100% afvalvrij te leven? Ik ben alleen, werk doordeweeks veel en probeer zoveel mogelijk zelf te koken, zonder pakjes en zakjes. Dus wat produceer ik nou aan afval?

GFT-afval

Dat bleek toch wel een stuk meer te zijn dan ik dacht. Ik heb tijdens het schrijven van dit blog even in de prullenbak gekeken en wat er tot nu toe vooral in zit is GFT-afval.
Bij mij in de wijk wordt dit niet apart ingezameld, dus restjes van het eten die ik niet meer kan bewaren en de bloemen die na twee weken meer dood dan levend op de vaas staan, moeten bij het restafval. Daarnaast bestaat mijn restafval vooral uit de prullenbakjes op het toilet en in de badkamer. Misschien moet ik daarvoor eens opzoek naar een alternatief..
Die alternatieven zijn er wel. Voor mijn boodschappen zou ik meer naar de markt kunnen gaan en onverpakte producten kunnen kopen, meer zelf maken en zo bijvoorbeeld ook restjes opmaken, uitwasbare wattenschijfjes gebruiken om mijn make-up te verwijderen.. Maar die wegwerpdingen zijn zo handig! Wil ik iets van mijn comfort inleveren om minder restafval te produceren? Dat is denk ik deze 100 dagen de grootste uitdaging.

Feestje

Komende week vier ik mijn verjaardag en housewarming. Gaat me dat lukken zonder afval te maken? Lieve gasten, zouden jullie je cadeautjes zo rest-afval-loos willen inpakken?
Ik houd je de komende (iets minder dan) 100 dagen op de hoogte van deze uitdaging. Heb je tips voor mij? Laat het me weten in de reacties!
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.