nieuws

"Moord op Mustafa Kanat uit Enschede was minutieus voorbereid"

De moord op Mustafa Kanat, op 27 september vorig jaar in Enschede, was van tevoren uitgebreid gepland. Dat bleek vandaag bij de behandeling van de pro-formazitting voor de rechtbank in Almelo.
De 25-jarige Kanat werd midden in de nacht van 27 september vorig jaar voor zijn woning aan de Fazantstraat in Enschede neergestoken. De messteken bleken dodelijk te zijn, reanimatie baatte niet en hij overleed.
De steekpartij was ruim van tevoren gepland rond de keukentafel van de voormalige schoonmoeder van het slachtoffer in Bergen op Zoom. De achtergrond zou liggen in een conflict rond de voogdij over het 2-jarige dochtertje.

Vier verdachten

Voor de rechtbank in Almelo stonden vandaag vier verdachten: de 22-jarige ex-vriendin en moeder van het dochtertje, haar moeder, de inmiddels Belgische ex-vriend van de 22-jarige en een andere man uit België. De laatste zou de dodelijke steken hebben toegebracht en de ex-vriend zou daarbij aanwezig zijn geweest.
De man heeft een verklaring afgelegd waarin hij aangeeft dat hij op de hoogte was van de plannen om Mustafa Kanat om te brengen, dat hij er bij was, maar dat hij verrast was dat de moord ook daadwerkelijk werd doorgezet. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de man zijn toenmalige vriendin nog een whatsappbericht stuurde. "Hoe ga je het je dochter uitleggen wat je gedaan hebt", schreef hij.

Moord minutieus voorbereid

Volgens de officier van justitie werd de moord op de 25-jarige Enschedeër minutieus voorbereid. Daar speelde de moeder van de 22-jarige vrouw een belangrijke rol in. De vrouw zou onder andere hebben geregeld dat de verdachten hun telefoons achter lieten en zou hebben gezegd dat er handschoenen gedragen moesten worden om te voorkomen dat er DNA-sporen achterbleven. Ook zouden de haren van de Belgische verdachten geknipt zijn om herkenning te bemoeilijken.

Wanneer de zaak inhoudelijk voor de rechtbank staat is nog onduidelijk. Het sporenonderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut loopt vertraging op omdat het instituut ook het onderzoek doet naar de slachtoffers van vlucht MH17, dat vorig jaar neerstortte in de Oekraïne. Ook moeten er nog rapporten door gedragsdeskundigen opgesteld worden.

Verdachten blijven in voorarrest

De beide vrouwen, moeder en oma, blijven in voorarrest. Hun advocaten vroegen om vrijlating, maar volgens de rechtbank is de rol van beiden te groot om ze vrij te laten. Ook gaf de rechtbank in de beslissing aan dat er risico bestaat dat de twee bij vrijlating eventuele getuigen zouden beïnvloeden. Overigens loopt er in België nog onderzoek naar verklaringen en sporen. Ook de twee mannen blijven in voorarrest.
De behandeling van de pro-formazitting tegen de 18-jarige Belg vond vandaag achter gesloten deuren plaats. Wat daar de reden van is moet nog duidelijk worden. Na afloop van de gesloten zitting konden beide advocaten tegenover RTV Oost hierover geen mededelingen doen. "Dat wordt later wel duidelijk."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.