Nieuws

Kerkstraat Blokzijl: blij met toeristen, balen van verkeersoverlast

De Kerkstraat in Blokzijl wordt als sfeervol en gezellig ervaren. Maar de verkeersoverlast in het oude centrum mag wel minder.
Blokzijl is de laatste plaats die we bezoeken in onze Kerkstraatserie op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen. Zes Overijsselse Kerkstraten hebben we inmiddels bezocht. De insteek: Wat gaat er goed, wat gaat er minder en hoe gaat de lokale politiek daar mee om?
De Kerkstraat in Blokzijl komt uit op de Havenkolk in het voormalige Zuiderzeestadje. Een straat met prachtige historische pandjes en een grote diversiteit aan bewoners. Tevreden mensen, over het algemeen. Het toerisme brengt geld in het laatje. Al zijn er punten van aandacht. Zoals het verkeer dat door het oude centrum komt. Bij mooi weer is het regelmatig te druk, te veel dagjesmensen, te veel toeristen. Soms is het gevaarlijk en is er sprake van geluidsoverlast.

Ontsluitingsweg

En dat laatste nemen veel Kerkstraters en omwonenden mee naar de lokale stembus. De gemeenteraadsverkiezingen worden aangegrepen om duidelijk te kiezen. Voor een nieuwe ontsluitingsweg bijvoorbeeld, die de verkeersdruk op het centrum moet verminderen. Bij twee partijen staat die nieuwe ontsluiting duidelijk op het programma, zo vertellen de Kerkstraters.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezoeken we zes Overijsselse Kerkstraten. Vandaag Blokzijl.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezoeken we zes Overijsselse Kerkstraten. Vandaag Blokzijl. © RTV OOST
Andere aandachtspunten die bij een rondje Kerkstraat voorbij komen? De leefbaarheid staat toch een beetje onder druk door de groei van het aantal mensen dat een huis in Blokzijl als tweede huis aanhoudt. Vaak zijn de eigenaren er niet. En dat vinden andere bewoners jammer. Een positief punt tenslotte: zoals het er nu uitziet kunnen er in de komende periode toch weer huizen gebouwd worden. Goed voor de jongeren, goed voor Blokzijl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.