nieuws

Haaksbergen faliekant tegen herindeling: "Fusie levert niks op"

Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen
Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen © TC Tubantia / Frans Nikkels
Zolang burgemeester Gerritsen in Haaksbergen de scepter zwaait, blijft de gemeente zelfstandig. Dat blijkt uit de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester.
Een kleinere gemeente staat dichter bij de mensen. Die willen daardoor meewerken omdat ze zich in die gemeente herkennen. Haaksbergen is met een centrumdorp en drie kerkdorpen en 24.000 inwoners zo'n kleinere gemeente. Maar met een slechte financiële positie.

'Fusie levert niks op'

Een fusie met een andere gemeente zou voor Haaksbergen een oplossing kunnen zijn, maar Gerritsen is geen voorstander van opschaling. Hij wijst op onderzoek van de universiteit van Groningen dat herindeling geen geld oplevert.
Haaksbergen heeft het financieel moeilijk en staat onder toezicht van de provincie Overijssel. De gemeente heeft de inwoners het afgelopen jaar gevraagd hoe ze moet bezuinigen en heeft daar veel reacties op gekregen. Gerritsen zegt zo met minder geld meer te kunnen doen. 

Verbazing over Twentestad

Hij verbaast zich erover dat de discussie over de herindeling tot Twentestad telkens weer opgerakeld wordt, "terwijl schaalvergroting als recept heeft afgedaan." Hij wijst daarbij naar fusies in de zorg, het onderwijs en bij woningcorporaties, die naar zijn mening schade hebben veroorzaakt.
Haaksbergen wil wel samenwerken binnen de regio. Zo kan de economie alleen maar gestimuleerd worden als alle gemeenten in Twente daarin samenwerken. Maar ook voor zaken die voor alle gemeenten hetzelfde zijn, zoals Juridische Zaken, ICT en Personeel en Organisatie, denkt Gerritsen aan samenwerking. Daarbij kijkt Haaksbergen naar Hof van Twente, Borne en Hengelo. "Als éénpitter ben je natuurlijk kwetsbaar."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.