Nieuws

Jeugdzorgmedewerkers staken 24 uur: "Mensen vallen om"

Jeugdzorgmedewerkers gaan 24 uur lang staken
Jeugdzorgmedewerkers gaan 24 uur lang staken © Robin van Lonkhuijzen / ANP
Duizenden jeugdzorgmedewerkers leggen het werk vandaag 24 uur neer. Dat doen ze omdat ze ontevreden zijn over de aangekondigde bezuinigingen, de werkdruk, lange wachtlijsten en de cao. Gertrud Reinink, ambulant hulpverlener bij Trias Jeugdhulp in Zwolle en kaderlid FNV, zegt dat staking hard nodig is.
"FNV noemt het code zwart. Deze staking gaat ten koste van de cliënt", beseft Reinink. "Wij gaan altijd door voor hen, alleen we zijn een grens gepasseerd. Mensen zijn aan het omvallen." Cliënten staan achter de hulpverleners. "Velen hebben bijvoorbeeld maanden moeten wachten op hulp."

Meer werk voor minder geld

De jeugdzorg werd een aantal jaar terug gedecentraliseerd. "Het is een prachtig idee, in de oorsprong. Om de hulp dichtbij de mensen te brengen, maar de regering heeft dit met veel bezuinigingen overgeheveld naar de gemeente. Daardoor moet we steeds meer doen, in kortere tijd, voor minder geld", stelt Reinink.
We gaan daardoor een generatie kweken die steeds meer met armoede, criminaliteit en suïcide te maken heeft.
Gertrud Reinink
Daarom luidt FNV de noodklok. "De situatie wordt steeds nijpender voor medewerkers en cliënten. Cliënten vliegen alle kanten op. Logisch, als ze bij ons door gebrek aan middelen niet goed geholpen kunnen worden", vertelt de hulpverlener en kaderlid van FNV. "We gaan daardoor een generatie kweken die steeds meer met armoede, criminaliteit en suïcide te maken heeft."

Gemeenteraadsverkiezingen

Dit is de tweede jeugdzorgstaking ooit. "De eerste ooit was in 2019. Die heeft praktisch niets opgeleverd. Er zijn hervormingstafels in het leven geroepen, maar die leverden weinig op. Eigenlijk alleen maar meer bezuinigingen", vertelt Reinink. De stakingsdag is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. En daar is bewust voor gekozen. "Een oproep voor mensen om te stemmen op een lokale partij die wat doet aan de jeugdzorg."
Er wordt niet met ons gepraat, maar over ons.
Gertrud Reinink
De regering luistert niet, stelt Reinink. "Er is een groot jeugdadvies gemaakt door professionals. Er wordt niet met ons gepraat, maar over ons", vertelt Reinink. "Er komen ook weinig nieuwe collega's bij, want niemand wil nog in de jeugdhulpverlening werken", besluit ze.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.