nieuws

Frederike Geerdink: 'Vrijlating te danken aan inmenging minister Koenders'

Journaliste Frederike Geerdink vermoedt dat ze haar snelle vrijlating heeft te danken aan de inmenging van minister Koenders, die vandaag op bezoek was in Turkije. Dat vertelt de uit Hengelo afkomstige verslaggeefster kort na haar vrijlating in een gesprek met Radio Oost.
Geerdink werd vandaag in haar woning in Turkije gearresteerd door de Turkse politie. Ze vertelt dat het ging om acht zwaar bewapende politiemensen die haar huis doorzochten, omdat ze werd verdacht van mogelijke banden met de PKK. Vorig jaar heeft ze éénvan de voormannen van de Koerdische vrijheidsstrijders geïnterviewd. "Maar ik heb de politie uitgelegd dat dat een taak van een journalist is."
Op het politiebureau werd de toon van de politiemensen vriendelijker. Toen werd haar ook verteld dat ze niet in hechtenis zou worden genomen, maar dat het slechts om een verhoor ging. "Ik had inmiddels het consulaat gebeld en dat heeft minister Koenders gewaarschuwd. Ik geloof dan ook dat ik de vrijlating heb te danken omdat minister Koenders zich ermee heeft bemoeid."
Geerdink is drie uur na haar aanhouding vrijgelaten. Ze hoopt dat ze haar werk als journalist in Turkije kan voortzetten. "Als ik hier aan zelfcensuur moet gaan doen, kan ik beter maar naar huis gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.