Nieuws

Kwart IC-personeel Deventer Ziekenhuis vertrok tijdens coronapandemie

IC-verpleegkundige, foto ter illustratie
IC-verpleegkundige, foto ter illustratie © ANP
Een kwart van het personeel op de intensive care van het Deventer Ziekenhuis is de afgelopen twee jaar vertrokken. Zij gingen aan de slag bij een andere zorginstelling, maar er was ook een medewerker die 'zorgmoe' was en ontslag nam. Vanwege de coronapandemie lag de werkdruk voor IC-personeel de afgelopen twee jaar hoog.
Bij het Deventer Ziekenhuis vertrokken de afgelopen twee jaar elf medewerkers, een kwart van het totaal. "Dat is geen normaal personeelsverloop", erkent John Geurink, afdelingsmanager van de IC. "Maar ze zijn niet allemaal weggegaan om de coronacrisis, er zijn ook carrièreswitches geweest. Al is die overstap misschien wel iets versneld door de coronatijd."
Geurink benadrukt dat voor de vertrokken IC-medewerkers wel weer nieuwe mensen zijn gevonden. "Het is natuurlijk dramatisch als er veel mensen weggaan, maar ondertussen hebben we ook alweer twaalf medewerkers aangenomen. Dus we zijn weer op volle sterkte."
Dit is geen normaal personeelsverloop
John Geurink, afdelingsmanager IC

Nieuw personeel vinden

Het Deventer Ziekenhuis en ziekenhuis MST in Enschede gaven afgelopen zomer aan dat ze flinke moeite hadden om aan nieuwe verpleegkundigen voor de intensive care te komen. Die tekorten spelen al jaren, maar door corona en de druk op de zorg werd het probleem volgens de ziekenhuizen groter.
Om het vak aantrekkelijk te houden, heeft het Deventer Ziekenhuis de inspraak voor IC-verpleegkundigen vergroot. "Zij hebben een mandaat bij grote beslissingen, bijvoorbeeld als we de IC willen opschalen. Dat heeft gemaakt dat mensen voelen dat we samen besluiten nemen en daar voelen mensen zich nu heel erg goed bij", zegt IC-hoofd Geurink.

Situatie in MST

Ziekenhuis MST laat weten nu tevreden te zijn over de bezetting op de intensive care. "We hadden vorig jaar een minder groot verloop dan personeel dan in de jaren ervoor. Bovendien lag het ziekteverzuim onder het landelijk gemiddelde", zegt een woordvoerder.
Ziekenhuis MST in Enschede
Ziekenhuis MST in Enschede © RTV Oost/Marcus Ganzevles

Honderden IC-medewerkers

In heel Nederland gaat het om honderden IC-medewerkers die de afgelopen twee jaar ontslag namen, blijkt uit een rondgang van Zorgvisie langs de ziekenhuizen. Voor de meesten van hen werd de werkdruk te hoog, zo meldt het vakblad.
Meestal bleven opgestapte IC-medewerkers wel in de zorgsector werken: vaak in een andere functie in eigen hun ziekenhuis: vooral bij de SEH of de ambulancedienst. Isala in Zwolle zag als een van de weinige ziekenhuizen in het land geen IC-personeel vertrekken, zegt een woordvoerder tegen het vakblad.
Bij ziekenhuis ZGT in Almelo worden buddyverpleegkundigen ingezet om het vertrek van IC-verpleegkundigen (tijdelijk) op te vangen. Ziekenhuis Saxenburgh in Hardenberg heeft niet gereageerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.