Nieuws

Stemmen bij bijzondere stembureaus op dag twee van de verkiezingen

Orgelmuziek in de Grote Kerk in Enschede bij het stemmen
Op deze tweede dag van de verkiezingen kon op veel plekken in de provincie weer gestemd worden. En sommige stembureaus zijn een beetje bijzonder. Zoals in Enschede waar in de Grote Kerk live orgelmuziek gespeeld wordt of de drive-in bij het Diekman. In sommige stembureaus in de provincie helpen mensen met een licht verstandelijke beperking bij het stemmen. Zoals in het huis van Cultuur en Bestuur in Nijverdal.
Johan Wevers woont onder begeleiding via stichting Avelijn in de gemeente Hellendoorn en staat ons al op te wachten bij de ingang van het stembureau. Getooid met een geel hesje voor de herkenbaarheid. Hij wijst ons de weg naar de tafeltjes met de stembiljetten. Maar dat is niet de enige taak van Johan.

Melden bij de voorzitter

"Ik help bij het controleren van de identiteitsbewijzen en de stempassen, help mensen bij het in de stembus gooien van de stembiljetten. En als die vol is moet ik dat melden bij de voorzitter van het stembureau", zegt Johan.
Arnold Titsing is blij met Johan: "Het is best lastig om vrijwilligers te vinden voor de stembureaus en Johan en andere cliënten van Avelijn zijn prima in staat om ons hierbij te helpen. Ze zijn volwaardig lid van het team en hebben daar ook training en examen voor gedaan net als wij".
Johan Wevers heeft zijn certificaat 'stembureaumedewerker' gehaald
Johan Wevers heeft zijn certificaat 'stembureaumedewerker' gehaald © Sander Jongsma / RTV Oost

Inclusieve samenleving

Het initiatief komt van de landelijke stichting Prokkel die voor een inclusieve samenleving is. Vorig jaar was er een kleine proef in een aantal gemeenten in Nederland. Dit jaar doen 125 gemeenten in Nederland mee. "Mensen met een verstandelijke beperking inzetten bij stembureaus draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij". zegt de stichting.
Johan vindt het leuk om te doen. "Het is verantwoordelijk werk maar dat kan ik wel. Volgend jaar wil ik het wel weer doen". Ook voor voorzitter Arnold Titsing van het stembureau is het voor herhaling vatbaar.
Twee bijzondere stembureaus in Overijssel

Orgelmuziek bij het stemmen:

In de Grote Kerk in Enschede is vandaag en morgen live orgelmuziek te horen bij het stembureau. Naast dat de kiezers kunnen genieten van de muziek, is er ook de mogelijkheid om geld te doneren voor Oekraïne.
De Stichting Schip Grote Kerk is de drijfveer achter dit initiatief. Het idee kwam nadat ze een orgelmarathon hadden georganiseerd om geld op te halen voor Oekraïne. De motivatie om het op te zetten kwam daardoor voornamelijk uit het willen steunen van Oekraïne en heeft minder te maken met het stemmen zelf. Daarom staan er in het stembureau collectebussen waar kiezers en andere bezoekers geld kunnen doneren voor Oekraïne. Hierbij geven ze de mogelijkheid om contant of via een QR-code te doneren.
Gijs van Schoonhoven is de organist die op deze dagen het orgel zal bespelen. Het bijzondere instrument is de voornaamste drijfveer voor hem om deze mogelijkheid aan te nemen. “Het is één van de weinige écht belangwekkende monumenten van Enschede” stelt van Schoonhoven.

Drive-in stemmen

Verderop in Enschede is het mogelijk om vanuit de auto te stemmen in een heus drive-in stembureau. Bij aankomst staat een medewerker in een fel geel pak al te wenken om de tent binnen te rijden. Met een soort van visnet wordt de stempas en het ID-bewijs in ontvangst genomen en wordt het stemformulier overhandigd.
Bij het volgende hokje duwt iemand het stemhokje tegen de auto zodat er in alle rust en privacy gestemd kan worden om bij de volgende halte het stemformulier in de bus te doen. Een kind kan de was doen.
Sarah Schiffel is vandaag voorzitter van deze bijzondere locatie. "Het is helemaal coronaproof maar het is niet per se daarvoor bedoeld. Iedereen mag komen". Een automobilist die stemt zegt: "Het is best handig. Ik moest hier naar de tandarts en nu stem ik gelijk ook even. Het is helemaal niet moeilijk, ik wist toch al op wie ik zou stemmen".
Drive-in stemmen in Enschede
Drive-in stemmen in Enschede © Sander Jongsma / RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.