Nieuws

Toezegging staatssecretaris aan protesterende jeugdzorgmedewerkers: "Daar ga ik hem aan houden, aan die belofte"

Medewerkers uit de jeugdzorg voeren actie op het Malieveld
Medewerkers uit de jeugdzorg voeren actie op het Malieveld © ANP
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt de plannen die vanuit de Jeugdzorg aan hem zijn aangeboden mee en hij gaat in gesprek met onder andere Gertrud Reinink, ambulant hulpverlener bij Trias Jeugdhulp in Zwolle. Dat heeft Van Ooijen toegezegd aan Reinink tijdens de protestactie van de Jeugdzorg op het Malieveld in Den Haag. "Daar ga ik hem aan houden, aan die belofte."
Duizenden mensen zijn dinsdagmiddag samengekomen op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen in de jeugdzorg. De demonstratie van onder meer FNV en CNV begon om één uur vanmiddag met een minuut stilte, die werd gevolgd door enorm veel lawaai van de demonstranten.

Pet af

"Ik ben hier met één doel gekomen, dat is om naar jullie te luisteren. Er wordt te vaak niet met jullie gepraat, maar over jullie ", zei Van Ooijen. De staatssecretaris gaf ook aan graag "elke dag" veranderingen te willen doorvoeren, met suggesties vanuit het veld. "Ik wil knokken voor ieder kind." Met die gedachte staan de jeugdzorgmedewerkers volgens hem ook iedere ochtend op. De staatssecretaris zei zijn pet "diep voor de jeugdzorgmedewerkers af te nemen" en betuigde hun zijn groot respect, mede namens het kabinet.
Als Gertrud Reinink gewezen wordt op de woorden van Van Ooijen klinkt een diepe zicht. "Het zijn mooie woorden de laatste jaren, maar we zien nog steeds geen daden. Ik mocht meneer Van Ooijen na afloop persoonlijk even spreken en ik heb hem gevraagd hoe hij die mooie woorden om gaat zetten in daden. Je kunt luisteren en nog meer onderzoeken doen maar praat met ons en niet over ons en luister naar onze ideeën."
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg twee stukken aangeboden van de actievoerders: een bundel met verhalen uit de praktijk en een manifest met voorstellen voor verbeteringen.
Praten over de jeugdzorg, dat is wat de regering constant doet met allerlei onderzoekscommissie en groepjes, constateert Reinink, tevens kaderlid FNV. en. "Hij beloofde dat hij onze plannen mee zou nemen en met ons gaat praten. Daar heb ik hem de hand op geschud dus ik ga hem ook houden aan die belofte heb ik gezegd."

Heel blij

Maar intussen staat weer een nieuwe bezuinigingsronde op de rol van een half miljard euro. "Hij heeft niks teruggetrokken. Dat kan ook niet zomaar, dat snap ik ook wel. We hebben geen dingen gehoord waar we heel blij van werden."
Intussen ziet Reinink de kwaliteit van de jeugdzorg in Nederland minder worden . "We worden uitgehold. We moeten steeds meer doen met minder geld. Dan moet je ergens op inboeten. De rek is er uit en er vallen collega's om." Reinink wil mensenwerk doen en niet over producten praten. "De jongeren en ouders merken dat ook want die staan heel lang op wachtlijsten voordat ze geholpen kunnen worden. Dat frustreert ons ook mateloos."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.