nieuws

Stokoude atlas bij opnames 'Tussen Kunst en Kitsch' in Twente

Een atlas van bijna vier eeuwen oud is opgedoken tijdens opnames van het TV-programma 'Tussen Kunst en Kitsch' in het Rijksmuseum in Enschede.
Het is de eerste atlas in folio-formaat van de Lage Landen, gemaakt in 1617 door Pieter van den Keere, ook wel Keerius. De atlas bevat niet alleen kaarten maar beschrijft Nederland, België, Luxemburg en een deel van Noord-Frankrijk ook, toen nog onderdeel van België. Er wordt zelfs al over inpoldering gesproken. Ook Oost-Nederland is uitgebreid verbeeld, een van de redenen waarom de Twentse eigenaar de atlas ooit kocht.

Grote belangstelling

Zo'n duizend kunstminnende belangstellenden konden vandaag in Enschede spullen laten taxeren. Volgens de programmamakers gaat het niet alleen om grote vondsten, maar om voorwerpen met een mooi verhaal.

Waarde atlas blijft bewaard tot uitzending

Toch dook dus een bijzonder exemplaar van een eeuwenoude atlas op. Volgens de taxateur zullen de eigenaren 'stijl achter overslaan van de waarde'. Die waarde is vandaag nog niet bekendgemaakt, dat gebeurt pas tijdens de uitzending van 'Tussen Kunst en Kitsch'. De aflevering van het Rijksmuseum in Enschede wordt in oktober uitgezonden.
Overigens zijn de opnames van 'Tussen Kunst en Kitsch' de vuurdoop voor presentator Frits Sissing. Hij heeft de presentatie overgenomen van Nelleke van der Krogt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.