Nieuws

Indiase gigant neemt batterijbedrijf Lithium Werks over voor 61 miljoen dollar; krijgt Overijssel miljoenenlening terug?

Het pand van Lithium Werks in Hengelo
Het pand van Lithium Werks in Hengelo © RTV Oost
Lithium Werks komt in Indiase handen. De batterijproducent die de afgelopen jaren volop in het nieuws kwam vanwege een lening die op dubieuze wijze werd verkregen, wordt voor 61 miljoen dollar overgenomen door Reliance Industries. Krijgt Overijssel dan eindelijk de lening van 7,5 miljoen terug?
Statenlid Erik Veltmeijer (PVV) is al jaren kritisch over de gang van zaken. Voor hem komt de overname door de Indiase gigant als een positieve verrassing. "Reliance Industries heeft een jaaromzet van 73,8 miljard dollar, dan is een lening van 7,5 miljoen terugbetalen peanuts."

Valse belofte?

Lithium Werks verkreeg in totaal drie leningen met dus een totaalbedrag van 7,5 miljoen euro van Oost NL. Dat is een ontwikkelmaatschappij die in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland werkt. Dat alles om de Overijsselse economie een boost te geven én voor extra werkgelegenheid te zorgen. Want de batterijproducent zou zich op de Technology Base in Enschede vestigen, was de belofte van initiatiefnemer Kees Koolen.
In 2018 maakte Lithium Werks de tongen los toen bekend werd dat Koolen er voor zichzelf de stekker uittrok en uit het bedrijf stapte. Daarmee kwamen de 2000 beloofde banen en de toekomst van het bedrijf op vliegveld Twente op de tocht te staan. Ondanks de miljoenen aan belastinggeld die aan het bedrijf zijn verstrekt. De Amerikaanse topman Joe Fisher zei daarop in 2019 zich aan de gemaakte afspraken te houden. "We gaan er vanuit dat Oost NL dat ook doet."

Geen duizenden banen

Tot op de dag van vandaag is er nog niets waargemaakt van die duizenden banen en is de enige link met Overijssel een kantoor in Enschede. Van de lening die eind 2021 zou zijn terugbetaald, is ook nog geen spoor te bekennen. Oost NL sprak met het bedrijf af de lening te verlengen, vanwege de coronaperiode.
Veltmeijer verwacht niet dat Lithium Werks de banenbelofte alsnog waarmaakt en zich in Twente of elders in Overijssel zal vestigen. "Daar heb ik een hard hoofd in. Anderzijds heeft zo'n enorm groot bedrijf wel mogelijkheden en moeten we niets uitsluiten. Maar de prioriteit blijft om die 7,5 miljoen euro terug te krijgen", aldus de PVV'er.

Provincie op de hoogte

Een woordvoerder van de provincie stelt op de hoogte te zijn van de overname, maar daar blijft het naar eigen zeggen ook bij. "Wij worden op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen. Wat de gevolgen van de overname zullen zijn, weten wij ook nog niet."
Dat weerhoudt Veltmeijer er niet van om in de Provinciale Staten zo snel mogelijk opheldering over de situatie te vragen. "Ik ga daar meteen vragen over stellen."
Oost NL geeft aan vanwege de participerende rol van Lithium Werks niets te kunnen zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.