nieuws

Spreekuur EUREGIO voor Nederlanders die werk zoeken in Duitsland succesvol

Het grensoverschrijdend samenwerkingsverband EUREGIO en de Duitse 'Agentur für Arbeit' hebben vandaag de eerste geïnteresseerden gehad voor hun gezamenlijke spreekuur. In Duitsland is er veel vraag naar arbeidskrachten, de werkloosheid is er erg laag. In Overijssel, vooral in de Twentse grote steden, is de werkloosheid hoog.
Het spreekuur in het gebouw van EUREGIO, op de grens van Nederland en Duitsland, lijkt vanaf het begin een groot succes. De eerste dagen zijn al volgeboekt met werklozen die het zat zijn en hun geluk in Duitsland willen beproeven.

Geen hypotheekrenteaftrek

In Duitsland is vooral behoefte aan medewerkers in de transport en logistiek, maar ook in de horeca en de techniek.
Geïnteresseerden krijgen van het arbeidsbureau uitleg over de kansen en mogelijkheden op de Duitse arbeidsmarkt en over de manier van solliciteren, die veel formeler en uitgebreider is dan in Nederland.
Van de EUREGIO krijgen ze informatie over de hobbels in wetgeving. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht meer op hypotheekrenteaftrek als je in Duitsland gaat werken. Daarentegen is het 'kindergeld' een stuk hoger en is de zorgverzekering goedkoper.

Werkloosheid historisch laag

De werkloosheid over de grens is nu historisch laag. Zo'n 4 procent van de mensen is daar werkloos. De werkloosheid in Twente is juist historisch hoog. Ongeveer 10 procent van de Twentenaren heeft geen baan. In Enschede ligt de werkloosheid nog hoger. Daar is zo'n 18 procent van de inwoners werkloos.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.