nieuws

De tweede schaatsjeugd van Jorien Voorhuis uit Hengelo

Voorhuis met coach Marianne Timmer
Voorhuis met coach Marianne Timmer © Pro Shots
Voor hetzelfde geld had ze naar eigen zeggen nu ergens 'achter de kassa' gezeten. Na een mislukt jaar bij Team Corendon hervond schaatsster Jorien Voorhuis uit Hengelo zich vorig seizoen echter bij Team Liga, de ploeg van de oud-toppers Marianne Timmer en Gianni Romme, die nu als Team Continu bekendstaat.
De stijgende lijn, met in 2013 onder meer persoonlijke records op de 1500 en 3000 meter, trekt de blondine uit Twente dit jaar stevig door. Na haar verrassende tweede plaats eind december bij de NK allround gaat ze komend weekeinde bij de EK allround in Rusland opnieuw voor een podiumplaats. "Ik geniet alleen al van mijn deelname aan zo'n groot titeltoernooi."
Voorhuis, die in Tsjeljabinsk pas aan haar derde EK begint, stapte in 2012 van TVM over naar Corendon. "Dat pakte niet goed uit. Doordat ik slecht presteerde, verdween ook het plezier. De twijfel sloeg toe. Had het nog wel zin om door te gaan? Maar ik dacht bij mezelf: het is nog niet klaar, op deze manier wil ik geen afscheid nemen. Ik wist dat ik meer in mijn mars had dan ik bij Corendon had laten zien. De kans op revanche die ik bij Team Liga kreeg, heb ik met beide handen aangegrepen. Ik toon weer progressie en mede daardoor is ook de lol in het schaatsen weer helemaal terug."
Bij de NK afstanden begin november pakte Voorhuis zilver op de 3000 meter en brons op de 5000 meter. Nooit eerder stond ze bij dit toernooi op het podium. Nog geen twee maanden later maakte Voorhuis in Thialf tijdens de NK allround opnieuw indruk. "Ik heb niet het idee dat ik tijdens dat toernooi iets heb laten liggen. Ik begon met een heel goede 500 meter en ben daarna ook de andere drie afstanden sterk doorgekomen. Het was een piekmoment voor mij. Zo'n hoog niveau heb ik in mijn lange loopbaan nog niet vaak gehaald tijdens een allroundtoernooi."
Met de tweede tijd op de 5000 meter, meteen ook goed voor een ticket voor de WK afstanden, sloot Voorhuis het evenement in Heerenveen in stijl af. "Ik verbaas mezelf een beetje op die lange afstand. Bij Corendon ging het heel slecht op de 5000 meter. Mede daarom besloten we vorig seizoen vooral de 1500 en de 3000 meter als speerpunten te nemen. Toen voelde ik echter al dat ik de langere afstanden weer in de benen kreeg. Ook in mentaal opzicht kan ik de 5000 meter nu weer aan. Ik zie er niet meer tegenop, ik vind het weer een mooie afstand om te rijden. Zonder goede vijf kilometer kun je bij een allroundtoernooi het podium natuurlijk ook niet halen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.