Nieuws

Weer gaan Statenleden voortijdig weg, één zetel dreigt zelfs leeg te blijven

Van de 47 Statenleden die in maart 2019 werden gekozen is straks een kwart vertrokken
Van de 47 Statenleden die in maart 2019 werden gekozen is straks een kwart vertrokken © Provincie Overijssel
Opnieuw vertrekken er voortijdig leden van Provinciale Staten. Van een is dat nu al zeker: Theo Nuijten van de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen verhuist naar een gemeente buiten Overijssel. Hij is daarmee al de tiende deze periode die de provinciale politiek de rug toekeert. En nummer elf, twaalf en dertien lijken bovendien aanstaande: als Regien Courtz (VVD), Robert Jansen (GroenLinks) en Kyra Selles (D66) vandaag worden verkozen tot raadslid, geven ook zij hun Statenzetel op, zeggen ze tegen RTV Oost.
Aan het vertrek van Theo Nuijten - die pas sinds september vorig jaar Statenlid is - kleeft een extra bijzonderheid. De kans is namelijk aanwezig dat hij niet wordt opgevolgd, en dat zijn zetel dus leeg blijft.
Nuijten is lid van de fractie Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL), een afsplitsing van Forum voor Democratie. Op de kandidatenlijst van Forum stonden in 2019 elf namen, maar alle in Overijssel wonende kandidaten zijn inmiddels Statenlid, of Statenlid geweest.

Drie opties

Van die lijst uit 2019 zijn nog drie kandidaten 'over'. Twee van hen zijn nu Statenlid in Gelderland, de ander is Tweede Kamerlid Freek Jansen - en die woont volgens de kandidatenlijst uit 2019 in Den Haag. Alleen als zij naar Overijssel verhuizen, kunnen ze de vrijgekomen zetel in de Overijsselse Staten innemen. Dat hebben ze bij de vaststelling van de lijst overigens wél beloofd te zullen doen.
De eerste die in aanmerking komt voor de zetel van Nuijten is echter Johan Stuut uit Nijverdal. Uitgerekend de man voor wie Nuijten eind vorig jaar in de plaats kwam. Stuut nam afscheid van de provinciale politiek, omdat hij zijn Statenwerk niet langer kon combineren met zijn werk in het onderwijs. En dat geldt nog steeds: "Ik kom definitief niet terug als Statenlid om dezelfde redenen als een half jaar geleden", laat Stuut via WhatsApp weten.

'Heel vervelend'

OCL-fractievoorzitter Johan Almekinders hoopt dat de vrijgekomen zetel hoe dan ook wordt ingenomen. "Een zetel die leeg blijft zou ik heel vervelend vinden", zegt hij. "Ik zou het mooi vinden als de zetel in ieder geval wordt ingenomen." Als dat gebeurt, is de kans groot dat de zetel teruggaat naar Forum voor Democratie.

Kwart vertrokken

Drie andere Statenleden, Courtz, Jansen en Selles, staan allen op een verkiesbare plaats in hun gemeente. Als zij inderdaad gemeenteraadslid worden, vertrekken zij dus ook uit de Staten. Ze vinden het niet zuiver beide functies te combineren. Met hun vertrek is drie jaar na de verkiezingen ruim een kwart van de 47 Statenleden vertrokken.
Stijn Hesselink (OCL) - die in Tubbergen als lijsttrekker van de lokale partij Keerpunt22 eveneens een gooi doet naar een raadszetel - laat weten wél Statenlid te blijven als hij tot raadslid wordt gekozen.
"Het begrip duiventil dringt zich wel op", zei nestor van de Overijsselse Staten, Dirk van Dijk (SGP) eind vorig jaar, na wéér een vertrek van een Statenlid. Van Dijk is met ruim 27 jaar het langstzittende Statenlid van Overijssel. “Voor de continuïteit is het niet goed; het collectieve geheugen wordt minder.” Van Dijk heeft geen oordeel over de redenen van individuele personen om te stoppen met het Statenwerk. Volgens hem zijn de besluiten en het besluitvormingsproces in de Overijsselse Staten ook niet in het geding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.