Nieuws

Haalt zwerver Bertus in Deventer de raad? "Vooruitzicht niet slecht"

Bertus Rietman (links) en de nummer twee op de lijst: Lucas Scharp
Bertus Rietman (links) en de nummer twee op de lijst: Lucas Scharp © RTV Oost / Teun van der Velden
Het zou een unicum zijn als Bertus Rietman met zijn Lijst 13 in Deventer de raad zou halen. Zwerver Bertus is dakloos, maar doet dus wel met een eigen partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Eerder vanavond bracht hij zijn stem uit.
"Natuurlijk heb ik niet op mezelf gestemd", zegt Rietman als hij de vraag krijgt voorgelegd bij welke naam hij een rood vakje heeft ingekleurd. "Ik heb op Lucas gestemd." Lucas Scharp is nummer twee op de lijst. Hij vergezelt Bertus vanavond naar het stembureau.
We zullen het vanavond zien
Zwerver Bertus Rietman, Lijst 13
Hoeveel stemmen hij vandaag binnen gaat halen? Bertus weet het niet, maar vertrouwen in een goed resultaat heeft hij wel. "De vooruitzichten zijn niet slecht, maar ja je weet nooit., We zullen het vanavond zien."

Geen groentje

Bertus is een bekend gezicht in Deventer. Toen hij vanavond het stemlokaal binnen kwam wandelen om zijn stem uit te brengen, werd hij ook direct aangesproken door kiezers. "Ik word er verlegen van", reageert de lijsttrekker van Lijst 13.
In een ver verleden, twintig jaar terug was Bertus al eens raadslid in Eibergen. "Ik heb al eens eerder meegedaan in Deventer, in 2010." Destijds met de Sprookjespartij. "Toen hadden we net, nou eigenlijk behoorlijk, niet genoeg. Maar ik ben nu samen met Lucas en we gaan er dit keer wel voor."
Lucas en Bertus kennen elkaar al van het eerdere politieke avontuur van de Deventer zwerver. "Ik heb hem de vorige keer geholpen, maar toen deed ik de website, dat soort dingen. Hij vertelde dat hij weer mee ging doen en vroeg mij om hem te helpen." Dat leek Lucas een goed idee. "Dan gaan we dat gewoon even doen. En toen zei hij dat hij mij ook op de lijst zou zetten." Lucas had er geen bezwaar tegen en dus zijn er vandaag voor Lijst 13 in Deventer twee personen verkiesbaar."
We gaan er dit jaar wel voor
Zwerver Bertus Rietman, Lijst 13
Een prognose, Lucas durft er wel één te geven. "Ik denk drie zetels." Het zou al een enorme stunt zijn als de partij één zetel weet te halen en er dus een dakloze zitting neemt in de gemeenteraad. Over zijn plannen blijft Bertus vaag. "Dat zien we dan allemaal wel. Ik kan nu wel wat roepen, maar ik ben wel aanwezig. Dat heb ik in het verleden bewezen. We zullen zeker aanwezig zijn. Het is vooral de bedoeling dat ik er ook voor de individuele mensen ben. Als ze problemen hebben dat ze bij ons terechtkomen."

Verbindende schakel

Hij wil de verbindende schakel zijn tussen de bevolking van Deventer en het college. Contact leggen is in ieder geval geen probleem voor Bertus. "Natuurlijk. En zo moet het ook. Je vertegenwoordigt het volk en dan moet je er wel voor zorgen dat het volk ook bij het bestuur kan komen."
Prognoses, daar waagt Bertus zich zelf trouwens niet aan. "Je moet wel 1.200 stemmen hebben geloof ik voor één zetel. Dat is al veel hè?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.