nieuws

De gemeente Hengelo moet in 2016 meer bezuinigen dan verwacht

Gemeentehuis Hengelo
Gemeentehuis Hengelo © Shireen Krus
De gemeente Hengelo moet in 2016 meer bezuinigen dan verwacht. In de Beleidsbegroting 2015-2018 was nog sprake van een bezuinigingsopgave van 1,5 miljoen euro in 2016, oplopend tot 4,1 miljoen euro in 2018. De gemeente blijkt nu voor een grotere opgave te staan.
Volgens nieuwe berekeningen moet de gemeente 3,1 miljoen euro bezuinigen in 2016, oplopend tot 5,6 miljoen euro in 2019. Daarnaast verwacht de coalitie tussen 2014 en 2018 nog 1 à 2 miljoen euro extra nodig te hebben vanwege nieuwe ambities.

'Financiële effecten moeilijk te voorspellen'

"Wat de financiële effecten voor de middellange termijn voor de gemeente Hengelo zijn, is door het grillige rijksbeleid nog moeilijk te voorspellen", zegt wethouder Financiën Mariska ten Heuw. "Daarom kan het college van B en W op dit moment slechts een globale indicatie geven van de bezuinigingsopgave waarvoor de gemeente Hengelo komt te staan. De komende maanden wordt er meer duidelijk. De laatste berichten vanuit Den Haag maken dat we helaas nog rigoureuzer moeten snijden in onze taken en budgetten."
De gemeenteraad lijkt voorstander te zijn van beperkte bezuinigingen over een breed vlak. Echte uitschieters zijn er nauwelijks. Raadsleden willen gemiddeld genomen vooral bezuinigen op grote projecten. Het minst willen de raadsleden bezuinigen op de thema's 'uitkeringen, schuldbemiddeling en minimabeleid', 'opvoeden en zorg' en 'onderhoud openbare ruimte'.

Besprekingen en besluiten in de komende maanden

Alle bezuinigingsvoorstellen worden besproken op 17 maart. De mogelijkheid tot inspreken wordt dan ook georganiseerd. Tot eind maart is er voor iedereen de mogelijkheid om te reageren. Het college neemt halverwege april een besluit over de voorstellen. Het collegebesluit wordt besproken op 19 mei. Definitieve besluitvorming gebeurt in de raadsvergadering op 10 juni.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.