Nieuws

Lokale partijen in bijna alle Overijsselse gemeenten naar winst

De lokale partijen in Overijssel hebben in veel gemeenten flinke overwinningen geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Onder meer in Haaksbergen, Hellendoorn en Wierden. Maar ook in Steenwijkerland scoorde lokaal uitstekend. Wat ook opvalt is dat Overijssel opnieuw minder CDA-groen kleurt. De partij is bijna nergens meer de grootste. De opkomst in de Overijsselse gemeenten viel niet mee en was over de hele linie lager.
In Hellendoorn won Lokaal Hellendoorn (LH) maar liefst vijf zetels. De partij komt op dertien zetels en behaalt daarmee de absolute meerderheid in de raad. "Echt ongelooflijk", zegt Annemarie Dubbing in een eerste reactie. "Ik weet haast niet wat ik moet zeggen. Ik ben een beetje flabbergasted. We hadden winst verwacht, maar dit is wel heel enorm."
Ik denk dat ze nu keihard worden afgestraft
Annemarie Dubbink, Lokaal Hellendoorn
Het leidt tot een verschuiving in de raad van Hellendoorn, want de winst van de lokale partij gaat onder meer ten koste van het CDA dat voor de verkiezingen nog zeven zetels had. Nu nog maar vijf. "Vier jaar geleden hadden wij acht zetels en werden wij door het CDA dat zeven zetels had buiten de coalitie gezet. Ik denk dat ze nu keihard worden afgestraft."
Annemarie Dubbink van Lokaal Hellendoorn over de winst van haar partij
LH is de enige lokale partij in Hellendoorn. Dat zal volgens Dubbing zeker geholpen hebben. "Wij zijn een onafhankelijke partij. Als je kijkt naar landelijk en naar hoe de politiek zich daar organiseert en hoe het daar plaatsvindt dan denk ik zeker dat het er mee te maken heeft.

Harde tik Swollwacht

Maar niet overal was het feest bij de lokalen. In Zwolle kreeg Swollwacht een harde tik op de neus. De partij ging daar van zes naar drie zetels. "We hebben met ieder scenario rekening gehouden dus ook met dit scenario", zegt lijsttrekker Silvia Bruggenkamp. Op dat moment is net de eerst exitpoll van de NOS bekendmaakt. Die poll is een brenger van slecht nieuws dat ook niet meer vrolijk wordt.
Terwijl vooraf het beeld geschetst werd dat lokalen het goed zouden doen. Wat eigenlijk ook overal is uitgekomen. "Zwollenaren stemmen altijd anders dan landelijke trends. Maar wat heel duidelijk is, is dat onze inzet niet goed over is gekomen", analyseert Bruggenkamp het verlies van haar partij.
Silvia Bruggenkamp van Swollwacht reageert vlak nadat de exitpoll bekend wordt.
In Zwolle gingen ChristenUnie en GroenLinks nek aan nek en eindigden uiteindelijk beiden met 16,7 procent van de stemmen, goed voor zeven zetels,. Gelijk aan het huidige aantal in de raad. Partij voor de Dieren (2) en Volt (1) komen nieuw in de raad.
De opkomst was in alle gemeenten in Overijssel lager dan vier jaar geleden. Almelo had de laagste opkomst van de 25 gemeenten in de provincie. In de Twentse stad kwam 43,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Vier jaar geleden lag dat percentage nog net boven de vijftig procent. Toen had de gemeente ook al de laagste opkomst. In Hengelo kwam nog net de helft van de inwoners die mochten stemmen ook daadwerkelijk naar de stembus. De gemeente bleef steken op een opkomstpercentage van vijftig procent. De hoogste opkomst had Staphorst. Ruim driekwart van de kiesgerechtigden kwam stemmen. Toch lag dat percentage ruim vier procent lager dan vier jaar geleden. Ook toen had Staphorst de hoogste opkomst.
Burgemeester Peter Snijders over de lage opkomst in zijn stad.

Pieter Omtzigt

Van te voren was het misschien ook nog wel de vraag hoeveel last lokale CDA-afdelingen in Overijssel zouden krijgen van het 'Omtzigteffect'. Hoeveel invloed zou het vertrek van Enschedeër Pieter Omtzigt uit de partij hebben op de uitslagen voor het CDA in Overijssel?
In Dinkelland en Borne is het CDA na gisteren niet meer de grootste partij. Ook in Ommen is dat niet meer zo. In die drie gemeenten zijn lokale partijen nu de grootsten. In Almelo is het CDA ook niet meer de grootste, die positie is overgenomen door de VVD.
Of het ligt aan het vertrek van Omtzigt valt niet te zeggen. Duidelijk is wel dat de provincie weer wat minder CDA-groen is.
In Hof van Twente bleef CDA weliswaar de grootste maar de partij leed een gevoelig verlies van twee zetels. Ook in Hof van Twente was er lokaal succes, voor Gemeente Belangen dat twee zetels won en met vijf nu het CDA in de nek hijgt. De lokale partij In Beweging komt vanuit het niets met drie zetels in de raad.
ik denk dat wij heel vernieuwend zijn en we zijn een lokale partij. Dat spreekt ook aan
Wesley Uuldriks, NIEUW HAAKSBERGEN
In zijn eigen stad Enschede waar de vrouw van Omtzigt, Ayfer Koç, de afgelopen jaren fractievoorzitter was, moest het CDA ook een verlies slikken. Eén zetel minder daar.

FvD in raad Enschede

In Enschede viel verder de grote winst op van, opnieuw, een lokale partij. Burger Belangen Enschede was al de grootste in Enschede met zeven zetels, maar groeide flink door naar tien zetels in de nieuwe gemeenteraad. In Enschede viel verder de entree op van Volt dat met twee zetels in de raad komt. Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren maken met beiden één zetel hun entree in de raad. VVD, PvdA en GroenLinks bleven in Enschede gelijk, maar VVD, D66 en SP verloren elk een zetel.
In Haaksbergen bleef het CDA wel de grootste, maar daar schudde een nieuwe lokale partij de boel flink op. NIEUW Haaksbergen, een samenwerking van een aantal lokale partijen, werd in Haaksbergen in één klap bijna net zo groot als het CDA. "Ik denk dat wij heel vernieuwend zijn", zegt lijsttrekker Wesley Uuldriks. "Ik denk dat wij heel vernieuwend zijn en we zijn een lokale partij. Dat spreekt ook aan."

Solidair Oldenzaal

In Oldenzaal haalde de lokale partij WG traditioneel het hoogste aantal zetels. Niks nieuws onder de zon daar, zou je denken, maar niets is minder waar. In Oldenzaal kreeg nieuwkomer Solidair Oldenzaal 11,3 procent van de stemmen, goed voor twee zetels. Ook in Oldenzaal verloor het CDA. Eén zetel, net als de VVD. Grootste verliezer was GroenLinks dat twee zetels moest inleveren.
In Hengelo was het niet enkel feest onder de lokale partijen. Daar verloren lokale partijen LokaalHengelo en Pro Hengelo, maar won een andere lokale partij dan wel weer flink. Burger Belangen steeg naar zeven zetels. De lokale partij Hengelo Burgers VPOR haalde één zetel. Datzelfde geldt voor Forum voor Democratie.

Steenwijkerland

In Steenwijkerland werden twee lokale partijen de grootsten. BuitenGewoon Leefbaar zag het aantal zetels met twee naar acht groeien. Terwijl ook Christelijk Plaatselijk Belang er twee zetels bij kreeg en nu op vijf zetels staat. Mochten de twee partijen elkaar vinden in een coalitie dan komen ze nog slechts één zetel tekort voor een meerderheid.
Wat duidelijk minder aanspreekt in Overijssel is de VVD. Alleen in Almelo werd de grootste partij van Nederland ook lokaal de grootste. In het gros van de Overijsselse gemeenten staat de VVD niet eens in de top drie.
Op de koffie bij Deventer winnaar Gemeentebelang: "Hadden we niet verwacht"

Deventer

Gemeentebelang is in Deventer ook een van de winnaars. De partij is de grootste gebleven en daarom is er gisteravond een feestje gevierd. "Nee, ik heb het hier niet gisteravond nog opgeruimd", zegt lijsttrekker Liesbeth Grijsen terwijl ze aanschuift aan haar keukentafel. "We hebben het op het gemeentehuis gevierd."
De partij bleef niet alleen de grootste, maar groeide zelfs. "Dat we extra zetels zouden halen, had ik niet verwacht", legt Grijsen uit. "We hebben de afgelopen acht jaar hard gewerkt om Deventer financieel gezond te krijgen. Ik denk dat het nu belangrijk is dat we door investeren in de samenleving."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.