Nieuws

Condoom en banaan zijn verleden tijd, seksuele voorlichting gaat tegenwoordig heel anders

Leerkracht Gulsum Deniz-Karakoc geeft de les aan haar eigen leerlingen
Leerkracht Gulsum Deniz-Karakoc geeft de les aan haar eigen leerlingen © RTV Oost
De zon laat zich steeds vaker zien, bloemen komen tot bloei en lammetjes lopen in de wei. Kortom: de lente is begonnen. De hoogste tijd voor een lesje seksuele voorlichting. Op tal van Overijsselse scholen wordt er deze week, tijdens de Week van de Lentekriebels, stilgestaan bij het thema 'je lijf is van jou'. Volgens GGD Twente ontzettend belangrijk. "Seksuele vorming stopt nooit."
"Vaak denken mensen bij seksuele voorlichting aan een GGD-medewerker die met een koffertje vol anticonceptiemiddelen voor de klas staat", aldus Sanne van Megen van GGD Twente. Maar dat is volgens haar allang niet meer het geval. "Het gaat om veel meer dan alleen seks. Het gaat om bijvoorbeeld grenzen en zelfbeeld. Een heel actueel thema als je ziet wat er allemaal gebeurt."
Wij mochten een les volgen bij groep 7/8 van basisschool De Welle in Almelo:
Condoom en banaan zijn verleden tijd, seksuele voorlichting gaat tegenwoordig heel anders
GGD'en geven de les niet zelf, dat doet de leerkracht. "Wij ondersteunen scholen, zodat ze het zelf kunnen", zegt Van Megen. Juf Gulsum van groep 7/8 van basisschool de Welle in Almelo heeft voor vandaag een les voorbereid over wensen en grenzen. Leerlingen moeten op stellingen reageren als 'Wat zou je doen als een vreemde je vraagt of je een ijsje wilt'. De antwoorden worden klassikaal besproken.

'Zelfvertrouwen vergroten'

"Het is belangrijk dat leerlingen hun zelfvertrouwen vergroten", aldus juf Gulsum. "Tijdens de start van Lentekriebels zijn kinderen erg stil en teruggetrokken. Maar als je ook iets over jezelf vertelt, dan heb je ze en dan voel je interactie met de kinderen."
Daarom biechtte de juf tijdens de les op dat ze ooit bij een vreemde in de auto is gestapt. De man bracht haar naar het station. Er gebeurde niets, maar achteraf heeft ze daar spijt van. "Je moet een goede relatie hebben met de kinderen om zulke lessen te kunnen geven."

Loskomen

Zij hoopt dat haar leerlingen op die manier een beetje 'loskomen'. "Ze moeten verder kijken dan hun eigen 'nestje', hun eigen waarden en normen. Ze moeten ook kijken naar anderen en elkaar respecteren. Ook de GGD'en hebben een missie. "Ons doel is dat scholen relationele en seksuele vorming borgen in hun schoolbeleid. Zodat het altijd bespreekbaar is en het ieder jaar terugkomt voor elke leerling."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.