Nieuws

Agressie in Overijsselse ziekenhuizen neemt rap toe, aantal incidenten bij ZGT verdubbeld

Ziekenhuis ZGT in Almelo
Ziekenhuis ZGT in Almelo © ANP/Vincent Jannink
Roken op de kamer, discussies over het niet dragen van een mondkapje en zelfs fysiek geweld: ziekenhuizen in Overijssel kampen met toenemende agressie. Bij ziekenhuis ZGT, in Almelo en Hengelo, is het aantal incidenten in een jaar tijd bijna verdubbeld. Ook MST in Enschede en Saxenburgh in Hardenberg spreken van 'een toenemende mate van agressie'. "We hebben wel een probleem met z'n allen", zegt MST-bestuursvoorzitter Jan den Boon.
Beveiligers van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) maakten vorig jaar 200 rapporten op van incidenten in het ziekenhuis. "Minstens twee derde daarvan had een relatie met ongewenst gedrag, zoals fysiek en verbaal geweld, of roken op de kamer", zegt woordvoerder Tom Kummel.
In 2020 maakten beveiligers van ZGT nog 113 notities van ongewenst gedrag. "Er is sprake van een duidelijke stijging in de afgelopen twee jaar. En dan zijn we ons er van bewust dat nog lang niet alle incidenten zijn gemeld", zegt Kummel.
We zien helaas een duidelijke stijging in de afgelopen twee jaar
ZGT-woordvoerder

Agressiemeldingen

Bij Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede is de situatie niet veel anders. "We zien helaas een forse toename van het aantal incidenten", zegt bestuursvoorzitter Jan den Boon.
Het aantal opgelegde sancties - een officiële waarschuwing of een tijdelijk toegangsverbod - is bij MST in een paar jaar tijd verdubbeld. "Ik maak me daar wel zorgen over, want agressie tegen zorgmedewerkers mag nooit het antwoord zijn."
Den Boon wijt de toegenomen agressie niet alleen aan corona en de nog geldende maatregelen in het ziekenhuis, zoals het verplicht moeten dragen van een mondkapje. "Ik ben niet optimistisch dat, als we straks alle coronaregels afschaffen, alles weer is zoals vroeger. Mensen zijn mondiger en veeleisender geworden in de zorgrelatie."
Jan den Boon
Jan den Boon © Marcus Ganzevles/RTV Oost

Niet alleen door corona

Ook bij Saxenburgh in Hardenberg nam het aantal agressiemeldingen de afgelopen twee jaar toe: met bijna een derde.
Zorgvakbond NU91 is bezorgd over de toenemende agressie in de ziekenhuizen. "Mensen zijn mondiger geworden. De maatschappij verhardt, waardoor ook de agressie en onveiligheid in de ziekenhuizen is toegenomen", zegt woordvoerder Michel van Erp. Volgens hem heeft corona de afgelopen twee jaar regelmatig als 'katalysator' voor de agressie gewerkt.
Toch willen de ziekenhuizen in Overijssel niet alles aan de coronapandemie wijten. "Op dit moment is het nog niet te zeggen of het ongewenste gedrag zal verminderen, als de coronamaatregelen straks worden afgeschaald", zegt ZGT-woordvoerder Kummel. MST-bestuursvoorzitter Den Boon beaamt dat. "Maar we hebben daardoor wel een probleem als maatschappij."
Arts Eino van Duyn van ziekenhuis MST vindt de toenemende agressie zorgelijk:
Arts MST over agressie in ziekenhuizen: "Zorgelijk"

Andere ziekenhuizen

Bij Isala in Zwolle is de agressie minder hard toegenomen, zegt een woordvoerder. "In sommige periodes de afgelopen twee jaar merkten we wel dat het lontje van sommige patiënten, bezoekers of naasten korter was."
Het Deventer Ziekenhuis wil geen cijfers of toelichting geven. "Want we willen niet dat de aandacht te veel op dit onderwerp komt te liggen", aldus een woordvoerder. Vakbond NU91 betreurt dat. "We kunnen dit stilhouden, maar het is juist belangrijk om het onder de aandacht te brengen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.