Nieuws

Documentaire 'In de schaduw van 46 miljoen' bij RTV Oost

Tini Michel en Hennie Meulenbeld vlak na de oorlog
Tini Michel en Hennie Meulenbeld vlak na de oorlog © Familie Meulenbeld
Dinsdag 22 maart zie je bij RTV Oost de documentaire ‘In de schaduw van 46 miljoen’ over de grootste bankoverval allertijden. Met deze bijzondere verzetsdaad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Almelo ruim 46 miljoen gulden buitgemaakt. Wat dreef de bankrovers tot deze heldendaad? In de documentaire vertelt schrijver Frank Krake over zijn zoektocht naar de mensen achter deze indrukwekkende overval. En nabestaanden vertellen hoe deze bankroof levens voorgoed heeft beïnvloed.
De verzetsstrijders achter de grootste bankoverval ooit worden gezien als helden, maar voor de verzetsstrijders en nabestaanden voelt het als een schaduw over hun bestaan en het gehele verzet: "Mijn vader was niet de enige die zei: tot zover en niet verder."
Schrijver en onderzoeker Frank Krake gaat in de documentaire ‘In de schaduw van 46 miljoen’ op zoek naar de geschiedenis en het verhaal achter deze overval. Tijdens zijn zoektocht komt hij tot nieuwe ontdekkingen en spreekt hij nabestaanden:
> Henk Meulenbeld is de zoon van ‘Hennie’ Meulenbeld en Tini Michel. Zijn ouders ontmoetten elkaar gedurende de oorlog. Hennie was betrokken bij de overval en andere verzetsacties en Tini was fietskoerierster voor het verzet. "Het is een gek idee dat er een miljoen op het hoofd van mijn vader heeft gestaan", zegt zoon Henk.
> Nico van Esmond is de zoon van Derk Smoes. Zijn vader wordt gezien als held en bedenker van de overval. Derk Smoes werd vermoord door de Duitsers, waardoor Nico opgroeide zonder vader. Zijn moeder vertelde hem en zijn zussen over de heldendaad van hun vader.
Henk en Nico zijn zeker trots op hun ouders, maar er waren ook vele anderen die hun leven riskeerden. Voorafgaand aan de bankoverval werden er uiteenlopende heldendaden verricht.
‘In de schaduw van 46 miljoen’ is vanaf dinsdag 22 maart 19.00 uur op het YouTube-kanaal van RTV Oost te bekijken. Die dag wordt hij om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost. De documentaire wordt herhaald om 19.30, 21.30 en 23.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.