Nieuws

Zwolse kermis keert niet meer terug in binnenstad, edities in Park de Wezenlanden goed bevallen

Zwolse Zomerkermis blijft in het Wezenlandenpark
Zwolse Zomerkermis blijft in het Wezenlandenpark © RTV Oost
De zomerkermis in Zwolle keert niet meer terug naar het centrum van de stad. De afgelopen twee jaar vond het evenement daar al niet meer plaats, maar in Park de Wezenlanden. Dat blijft ook in de toekomst de locatie van de kermis, laat de gemeente Zwolle weten.
Dat de kermis in 2020 en 2021 uitweek naar Park de Wezenlanden had alles te maken met coronamaatregelen. In het park was het beter mogelijk om afstand te houden, terwijl ondernemers in de binnenstad de ruimte daar ook goed konden gebruiken.
In de afgelopen maanden onderzocht de gemeente Zwolle wat in de toekomst de beste locatie is voor de kermis. Uit gesprekken met exploitanten, ondernemers en omwonenden concludeerde de gemeente dat er draagvlak is om de kermis definitief te verplaatsen van de binnenstad naar Park de Wezenlanden.

Binnenstad voor recreatie

Zwolle ziet de binnenstad steeds meer als een verblijfsgebied waarin leefbaarheid en recreëren centraal staan. Op het stadhuis vraagt men zich af of de kermis ruimtelijk nog wel past in de binnenstad als de openbare ruimte anders wordt ingericht. In Park de Wezenlanden ziet de gemeente meer mogelijkheden voor de eventuele doorontwikkeling van de kermis.
Het aantal bezoekers van de kermis kwam vorig jaar overeen met de aantallen zoals de binnenstad die kende voor de coronacrisis. Daarnaast kreeg de gemeente de afgelopen twee jaar weinig klachten over de kermis. Zo wordt bijvoorbeeld het geluid centraal geregeld en is dit naar binnen toe gericht, wat geluidsoverlast naar de omgeving zoveel mogelijk beperkt. Ook is Park de Wezenlanden beter en sneller bereikbaar voor hulpdiensten.

Half augustus

Volgens de gemeente Zwolle kijken ondernemers in Park de Wezenlanden positief aan tegen de kermis op deze locatie. Kermisexploitanten en -bonden hebben weliswaar een voorkeur voor een kermis in de binnenstad, maar zouden ook kansen zien voor Park de Wezenlanden. De zomerkermis in Park de Wezenlanden vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 21 augustus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.