nieuws

Veel vragen over bomenkap op Sallandse Heuvelrug

Flinke bomenkap en beschadigde zandpaden door het bomentransport; boswachter Ine Nijveld krijgt veel vragen over de huidige activiteiten op de Sallandse Heuvelrug.
Vooral wandelaars vragen zich af waar de chaos op verschillende plekken op met name de Holterberg goed voor is. Boswachter Ine Nijveld begrijpt dat, want op sommige plaatsen is het voor recreanten op dit moment een grote hindernisbaan. "Maar dit is niet van blijvende aard", zegt ze. "In het voorjaar zijn alle paden naar verwachting weer goed begaanbaar."

Bomenkap is jaarlijks terugkerend ritueel

De houtkap op de Sallands Heuvelrug is een jaarlijks terugkerend ritueel. Het is nodig om het bos jong te houden en om, verspreid over een langere periode, goed hout te kunnen kappen. "Want dat vergeten mensen weleens", zegt de boswachter, "maar Staatsbosbeheer heeft ook een tak die hout produceert en verkoopt."
De activiteiten voor die houtkap vinden vooral in de winterperiode plaats. "Want dan ligt de natuur eigenlijk stil en veroorzaak je de minste schade", zegt Ine Nijveld. Het meeste hout voor dit jaar is inmiddels gekapt. Er moet vooral nog hout worden afgevoerd. Dat gebeurt met grote voertuigen en zorgt - in combinatie met de huidige natte weersomstandigheden - voor schade aan de zandpaden. "Maar mensen blijven ook nu van harte welkom bij ons in de natuur, gewoon regenjas aan en lekker lopen", besluit de boswachter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.