Nieuws

Voorlopig genoeg brood op de plank, maar bakkers krijgen steeds meer last van hoge graanprijzen

Bakkers krijgen steeds meer last van hoge graanprijzen
Bakkers krijgen steeds meer last van hoge graanprijzen © RTV Oost / Jolande Verheij
De oorlog in Oekraïne heeft een flinke impact op de graanmarkt. Wereldwijd komt een derde van het graan uit Oekraïne. Nederland haalt ook veel graan uit Duitsland, maar de prijzen worden bepaald op de wereldmarkt. Wie nu een nieuw contract moet afsluiten met een leverancier betaalt bijna het dubbele voor zijn meel, vergeleken met een jaar geleden.
Bij de Stadsbakker in Zwolle draaien de ovens op volle toeren zo vlak voor het weekend. Eigenaar Arend Kisteman heeft de prijzen van zijn brood al wel moeten verhogen: "Die prijsstijging is al langer aan de gang, grondstoffen worden al jaren duurder. Maar de oorlog heeft er wel een schepje bovenop gedaan. Gelukkig begrijpen de klanten wel dat het niet anders kan."

Contracten

De inkoopprijs voor graan wordt, net als voor olie, bepaald op de wereldmarkt. Toen de oorlog uitbrak schoot de prijs direct de lucht in. "Ik heb net de prijzen op de beurs in Parijs bekeken, die is iets lager dan drie weken geleden, van 410 euro per duizend kilo naar 370. Maar vorig jaar was de prijsindex 210 euro, dus dat is nog bijna een verdubbeling."
Arend Kisteman, Stadsbakker Zwolle
Arend Kisteman, Stadsbakker Zwolle © RTV Oost / Jolande Verheij
De meeste bakkers hebben een vaste leverancier voor hun meel, met wie ze langlopende contracten hebben. Als zo'n contract nog loopt is de prijsstijging nog te overzien, maar wie een nieuw contract moet afsluiten krijgt met hoge kosten te maken.
"Er zijn collega's die hebben gegokt dat de prijs weer ging dalen. Dus ja, gegokt en verloren. En die moeten nu aan inkoop het dubbele betalen. Als je dat doorberekent per brood moet de prijs ineens met 60, 70 cent omhoog. Dat is in één keer wel veel voor je klanten."
Kisteman denkt niet dat we bang moeten zijn dat er binnenkort helemaal geen brood meer gebakken kan worden. "Als ik in een glazen bol kon kijken dan stond het hier de hele dag vol, we weten het gewoon niet. Het meeste graan dat in Nederland wordt gebruikt komt uit Duitsland. De prijzen zullen wel hoog blijven, maar als er wordt gezaaid in Oekraïne en over een half jaar wordt er geleverd... Of als de oorlog snel voorbij is, dan stabiliseert de wereldmarkt ook wel weer."

Nederlands graan

Kisteman hoopt wel dat er meer graan in Nederland verbouwd gaat worden. "Er zijn wel allerlei initiatieven om hier meer graan te verbouwen. Maar het gekke is, een boer verdient meer aan veetarwe dan aan baktarwe. Dus wat er wordt verbouwd komt nu in het veevoer terecht. Daar moeten we wel met elkaar wat aan doen."
Tot nu toe was de noodzaak er niet zo om hier graan te verbouwen, omdat de prijs in de wereld toch laag was. Maar nu ligt dat anders, denkt Kisteman: "Het kan wel jaren duren voordat we echt een flink deel van het brood van Nederlands graan kunnen bakken. Maar het maakt je minder afhankelijk en het is wel goed om je daarvan bewust te zijn."
Bakker Arend uit Zwolle heeft last van de hoge graanprijzen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.