Nieuws

Toekomst parochie Glanerbrug hangt aan zijden draad

De Rooms-Katholieke kerk in Glanerbrug
De Rooms-Katholieke kerk in Glanerbrug © website Maria V;lucht
Te weinig vrijwilligers, te weinig kerkgangers, te weinig inkomsten en hoge kosten van het kerkgebouw. De opsomming zal veel met name rooms-katholieke geloofsgemeenschappen bekend in de oren klinken. De problemen vormen vaak de aanloop tot onttrekking van de kerk aan de eredienst en sluiting. In Glanerbrug neemt de locatieraad van de Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans het heft in eigen hand en belegt een avond over de toekomst van de kerk. "Alle parochianen mogen meepraten."
Maandagavond mogen de parochianen zich laten horen over wat zij zien als de toekomst van hun kerk. "Moeten we investeren in het kerkgebouw of kunnen we de kerk beter sluiten en dan vieringen houden in het parochiehuis? Of gaan we ergens anders naar de kerk?" Marcel Brueker, voorzitter van de locatieraad, zegt dat alles bespreekbaar is. Het kerkbezoek is door de pandemie behoorlijk afgenomen. En het is kostbaar om de kerk te verwarmen voor een kleine groep mensen, zeker nu de energiekosten de pan uit rijzen.

Jonge vrijwilligers gezocht

Maar het grootste probleem is wel het gebrek aan vrijwilligers die de boel draaiende houden, meent Brueker. Door de coronapandemie en de maatregelen zijn er veel vrijwilligers afgevallen en dat zie je terug in alle geledingen van het kerkenwerk. De bezoekersgroep zoekt nieuwe leden, er zijn bezorgers nodig voor de parochiekrant en vrijwilligers voor de vieringen. Ook de locatieraad en het secretariaat kunnen versterking gebruiken. Brueker: "De meeste vrijwilligers zijn ouder dan zeventig. We zien wel jongeren in de vieringen, maar niet als vrijwilliger."
Als we sluiten is dat vanwege het gebrek aan vrijwilligers. Dat zou wel een unicum zijn
Marcel Brueker, voorzitter locatieraad Glanerbrug
De geloofsgemeenschap in Glanerbrug valt onder de parochie Maria Vlucht en bestaat al 119 jaar. Het parochiebestuur van Maria Vlucht heeft meermalen duidelijk uitgesproken dat de kerk in Glanerbrug open blijft. Maar alleen als de parochianen ook bereid zijn om delen van het vrijwilligerswerk op zich te nemen. "Op veel fronten zitten we momenteel te springen om hulp en als iedereen bereid is om een kleine bijdrage te leveren, dan kunnen we “Glanerbrug” zonder problemen draaiende houden", aldus Brueker in de parochiekrant.
Brueker benadrukt dat er vanuit Utrecht of vanuit het overkoepelende parochiebestuur van Maria Vlucht geen enkele druk is om de kerk te sluiten. "Als we sluiten is dat vanwege het gebrek aan vrijwilligers., Dat zou wel een unicum zijn. "

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.