Nieuws

Hoe werf je jaarlijks honderden nieuwe chauffeurs in Overijssel?

Het opleiden van nieuwe chauffeurs duurt ongeveer een half jaar.
Het opleiden van nieuwe chauffeurs duurt ongeveer een half jaar. © Robert Jansema / RTV Oost
Het Sectorinstituut voor Transport en Logistiek zit met de handen in het haar. Er is onder meer in Overijssel een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs en daarom werd afgelopen week in Zwolle een wervingsavond gehouden.
“Alleen al in de regio Zwolle zoeken we ieder jaar naar 400 nieuwe chauffeurs, landelijk zijn dat er 10.000”, vertelt Hans Konings namens het Sectorinstituut voor Transport en Logistiek (STL). “Daarom organiseren we in het hele land avonden waar belangstellenden vrijblijvend kunnen langskomen om kennis te maken met het vak. Ze krijgen informatie over de mogelijkheden en kunnen met hun vragen terecht bij bedrijven en opleiders”, vult Konings aan.

Van zorg naar transport

Inge Oelen uit Hoogeveen is één van de bezoekers die naar Zwolle is gekomen. “Ik volg nu een opleiding in de zorg maar het lijkt mij ook heel gaaf om chauffeur te worden. Mijn vriend is dat ook en daarom kwam ik er mee in aanraking. De proefles beviel goed, ik ga serieus overwegen om de overstap te maken”, aldus de 19-jarige studente.

7000 euro besparen

Volgens het sectorinstituut is het vak van chauffeur al lang niet meer wat vele mensen er van verwachten: “Je kunt zelf bepalen hoevaak je wil werken. In overleg is tegenwoordig veel mogelijk. Ook over de opleidingskosten valt weinig te klagen, de 7000 euro voor je rijbewijs wordt voor 85 tot 100 procent betaald door de sector en je toekomstige werkgever.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.