Nieuws

Emotietraining voor docenten in boerenvak: "Praten niet snel over hun gevoelens"

Pieter Koonstra volgt softskilltraining
Pieter Koonstra volgt softskilltraining © Jauke Boerdam/rtv oost
Het Zone.college in Almelo geeft docenten en stagebegeleiders in het boerenvak training in soft skills. Hierbij leren ze over hun gevoelens te praten en hoe ze om kunnen gaan met negatieve emoties.
"Boeren praten wel, maar niet zo snel over hun gevoelens." Docente Saskia Wolbers komt zelf ook van de boerderij en ziet het veel om haar heen. "Daarom volg ik deze training graag." In een groepje van boeren en docenten legt ze haar emoties op tafel. "Het is een veilige groep en alles wat besproken wordt, blijft ook binnen de groep", beaamt melkveehouder Pieter Koonstra.
Zone-college biedt docenten en boeren stagebegeleiders Softskilltraining

Confronterend

Het is wel confronterend, vindt Wolbers. "Als we de 5G's doorlopen, ontdek ook ik dat ik echt wel anders kan reageren waardoor ik de leerlingen beter kan helpen." Maar leerzaam vindt ze het zeker. Koonstra is helemaal enthousiast. Hij vertelt graag en ziet hoe hij zijn stagiaires nog beter kan begeleiden. "Want het klopt wel. Ik kan allerlei cursussen volgen die mij beter in mijn vak als boer maken, over melken, voer, maar cursussen over omgaan met emoties voor boeren was ik nog niet eerder tegengekomen."

5 G's

Hogenkamp Agrarische Coaching vervult een gat in de markt, zo lijkt het. Didi Stoltenberg legt het proces uit. "Wij komen allemaal van het platteland en weten precies waar boeren tegen aan lopen. We snappen echt hoe ze zich voelen. Daarom is het zo fijn om ze te kunnen helpen met bijvoorbeeld zo'n 5G-training. Ze leren dan dat ze vanuit een gebeurtenis een gedachte krijgen, die vaak een negatief gevoel opwekt en van daaruit vertonen ze een bepaald gedrag dat een negatief gevolg kan hebben. Wij leren ze dat ze wanneer ze bij de gedachte al even stil gaan staan of hun gedachte wel klopt én die aanpassen, dat dan het gevolg uiteindelijk heel anders kan zijn."

Positief

Koonstra is ervan overtuigd dat als hij deze training toepast het ook een positieve weerslag heeft op zijn stagiaires. "Ik moet er wel echt aan denken om het toe te passen, maar zodra dat een automatisme is, gaat het zeker onze vakgroep helpen om positiever aan het werk te blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.