Nieuws
Opeens staat Buurtbemiddeling voor de deur: ‘Bleek de oplossing voor burenruzie’

Geluidsoverlast, erfscheidingen die niet kloppen of overlast door kinderen. Een kleine ergernis kan zich ontpoppen tot een slepende burenruzie, weet Silvia uit Zwolle. Dankzij Buurtbemiddeling begroet ze haar buren weer. 'Ik reageerde eerst fel, maar nu raad ik het iedereen aan.'
25 jaar geleden ging in Zwolle de eerste buurtbemiddelaar op pad om conflicten tussen buren te sussen. Inmiddels zijn er buurtbemiddelaars in driehonderd gemeenten. Een mijlpaal, die morgen wordt gevierd met een bezoek van de Koning aan Zwolle, waar het initiatief in 1997 begon.
Slaan met ramen en deuren
De irritatie tussen Silvia en haar buren begon met name tijdens de lockdown. De Zwolse gaat graag op stap, maar moet haar feestjes nu noodgedwongen thuis vieren. En dus wordt er op zaterdag wel eens muziek gedraaid onder het genot van een drankje en sigaretje. De buren hebben jongere kinderen die meer geluid maken, geschreeuw onderling. Silvia negeerde dat eerst, tot de frustraties onderling steeds groter werden.
Opeens staat Buurtbemiddeling voor de deur: 'Het bleek de oplossing voor burenruzie’
Helaas genieten de buren niet van het buiten zitten, lachen met vrienden en de muziek, merkt Silvia. "Dan stond ik met mijn oudste dochter en haar vrienden een sigaretje te roken en werd opeens een deur of raam dichtgeklapt. Dat gebeurde op tijdstippen dat ik dacht van: het is zaterdagavond, waar hebben we het over?"
Huisfeestjes
De Google Box op de woonkamertafel hielp ook niet mee, denkt Silvia. "Misschien heb ik niet goed beseft dat het via de tafel doordreunt. Soms ging de muziek later op de avond wat harder, met een drankje en wat gezelligheid. Maar ja, wat kon je anders tijdens de lockdown?"
Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die ervoor moeten zorgen dat ruziënde buren weer met elkaar gaan praten. Het doel is om gezamenlijke belangen te ontdekken en afspraken te maken zodat iedereen zich fijn en veilig kan voelen.
Andersom begint ook Silvia zich steeds meer te ergeren. "Door het gooien van ramen en deuren was ik gepikeerd. Soms waren zij ook aan het schreeuwen naar hun kinderen."
Al met al geen goede basis voor een gesprek, blijkt als de buren 's avonds aan de deur staan. "Toen heb ik gepikeerd gereageerd, waardoor de buren niet meer naar mij toe durfden te stappen. Ik kan soms best fel zijn." Silvia lacht er inmiddels om, ze is heel open over wat is mis gegaan.
Buurtbemiddeling voor de deur
Zo ontstaat een impasse, zou je zeggen. Tot er opeens twee mensen van Buurtbemiddeling bij Silvia voor de deur staan. Aanleiding was een telefoontje van de buren. "Daar reageerde ik eerst ook fel op", zegt Silvia. "Ik heb ook vaak last van hun, dus waarom moet ik een gesprek aangaan?"
"Maar Buurtbemiddeling heeft dat heel netjes aangepakt. Ze legden uit; het niet groeten voelt niet goed, er ontstaat frustratie, misschien is het goed om op neutraal terrein met elkaar om tafel te zitten."
Opgelost
Een meesterzet, blijkt al snel. "We hebben allebei onze frustraties geuit en al heel snel hebben we afspraken gemaakt, zodat het niet nog eens zo ver komt." Wat ook meespeelt, is het eindigen van de lockdown. "We kunnen weer lekker de stad in, dus onze overlast is minder geworden, mijn oudste dochter is uit huis."
"We hebben goed besproken dat we begrip voor elkaar moeten hebben, dat heeft heel veel rust gebracht. We groeten elkaar weer en hoe leuk is het als we in de zomer een keer samen kunnen zitten?"
Silvia kan iedereen buurtbemiddeling aanraden. "Als je er zelf niet meer uitkomt, kan een onafhankelijk derde partij heel goed het gesprek aangaan en ook sturen. Je voelt je gehoord en wat kan het voor kwaad. Beter een goede buur dan een verre vriend inderdaad."