Nieuws

Hertelling stemmen in Haaksbergen heeft grote gevolgen: "Nog nooit meegemaakt"

Hertelling stemmen in Haaksbergen heeft grote gevolgen voor twee partijen
Hertelling stemmen in Haaksbergen heeft grote gevolgen voor twee partijen © RTV Oost
Een hertelling van één stembureau in de gemeente Haaksbergen heeft grote gevolgen voor de verkiezingsuitslag. Nieuw Haaksbergen krijgt namelijk een extra zetel in de gemeenteraad waardoor de lokale partij met vijf zetels samen met het CDA de grootste is. De VVD verliest een zetel.
Nieuw Haaksbergen vroeg een hertelling aan nadat ze geklieder in een verkiezingsdocument ontdekte. Bij het stembureau in Holthuizen was in het document niet duidelijk of lijsttrekker Uuldriks 160 of 162 stemmen had.
In eerste instantie werd het eerstgenoemde getal opgenomen in de verkiezingsuitslag. Dit betekende dat Nieuw Haaksbergen welgeteld een stem tekort kwam voor een restzetel. Die ging namelijk naar de VVD.
Dit document heeft de verkiezingsuitslag in Haaksbergen totaal veranderd. Nieuw Haaksbergen krijgt daardoor een extra zetel.
Dit document heeft de verkiezingsuitslag in Haaksbergen totaal veranderd. Nieuw Haaksbergen krijgt daardoor een extra zetel.
Nu is duidelijk geworden dat er 162 keer gestemd is op Uuldriks bij stembureau Holthuizen. "We hebben het wel vier keer nageteld, dus het klopt", zegt Fons Vreeswijk, voorzitter Hoofd- en Centraal stembureau in Haaksbergen. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt." Het betekent dat Nieuw Haaksbergen naar vijf zetels gaat en VVD naar twee.

Nieuwe uitslag gemeenteraadsverkiezingen in Haaksbergen:

CDA: 5 zetels
Nieuw Haaksbergen: 5 zetels
TeamDAP: 3 zetels
VVD: 2 zetels
D66: 2 zetels
PvdA: 2 zetels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.