Nieuws

Overijsselse horeca kampt met personeelstekort: "Helft van mensen kwijtgeraakt"

De horeca kampt met een groot tekort aan personeel
De horeca kampt met een groot tekort aan personeel © ANP / Harold Versteeg
Werken in de bediening, keuken of afwas? Grote kans dat je in no-time een baan gevonden hebt. De Overijsselse horeca is dringend op zoek naar personeel. Nu de zon schijnt en iedereen op de terrassen wil zitten, staan bij veel zaken grote delen van de tafels en stoelen in de berging. "Ik heb simpelweg geen personeel om mijn volledige terras te bedienen", zegt Mark Corporaal van Stadscafé Blij in Zwolle.
En Corporaal is niet de enige. Ook in Enschede, bij Van Doorn & Doorn zit eigenaresse Tori van Doorn met personeelskrapte. "Wij hebben een relatief kleine zaak, dus ik kan zelf af en toe nog wel bijspringen. Maar we kunnen nauwelijks mensen vinden."

Geen personeel voor vol terras

Mark Corporaal zag zijn personeelsbestand de afgelopen jaren flink slinken. "Voor 2019 hadden we 105 personeelsleden. Dat zijn er nu nog maar 62." De oorzaak? "Ik denk toch echt corona. Het is begonnen met de tweede lockdown. Ondernemers merkten dat ze niet de verwachtte negentig procent steun kregen en moesten noodgedwongen afscheid nemen van personeelsleden."
Overijsselse horeca heeft dringend personeel nodig
Corporaal had ook geen andere keus bij zijn Stadscafé Blij. "Bij de eerste lockdown hebben we iedereen in dienst gehouden. Maar bij die tweede lockdown waren de lasten niet mee te dragen. Uiteindelijk wisten we het personeelsbestand mondjesmaat aan te vullen, maar niet die totale vijftig man. En dus is het terras dat je hier nu ziet niet mijn volledige terras. Ik kan 'm bijna dubbel zo groot maken, maar daar heb ik gewoon geen personeel voor."
Het lage uurloon en de onzekere werktijden kunnen in het nadeel van de horeca uitvallen
Vera Koning, UWV
In de Enschedese wijk Roombeek merkt Tori van Doorn dat het werk door het personeelstekort steeds zwaarder wordt. "We maken met z'n allen steeds langere dagen. Daardoor lopen we overal in achter. En, niet te vergeten, lopen we omzet mis omdat we extra tafels neer hadden kunnen zetten."

Laag uurloon en onzekerheid

Het beeld geschetst door de ondernemers uit Zwolle en Enschede herkent Vera Koning. Ze werkt bij het UWV in Oost-Nederland. "Je ziet het personeelstekort terug in de vacatures. Afgelopen jaar stonden er in de regio Zwolle zo'n vierhonderd vacatures open. En zo'n tweehonderd in Twente."
Er zijn vast enthousiaste vluchtelingen die hier graag komen werken
Mark Corporaal, Stadscafé Blij
Toch wil Koning niet direct corona als oorzaak aanwijzen. "We zien namelijk dat in deze regio 46 procent van de mensen die vanuit de horeca in een andere sector zijn gaan werken, nu weer teruggekomen zijn. Ook is de spanning op de arbeidsmarkt sinds begin 2021 fors opgelopen. Het zal daarom niet meevallen om voldoende kandidaten te vinden. De horeca moet concurreren met andere sectoren waar ook kansen liggen voor horecapersoneel. Het relatief lage uurloon en de onzekere werktijden kunnen in het nadeel van de horeca uitvallen."
Stadscafé Blij in Zwolle
Stadscafé Blij in Zwolle © RTV Oost / Teun van der Velden

Vluchtelingen

Een pasklare oplossing is er niet en het UWV verwacht ook niet dat het tekort snel verholpen zal zijn. Toch zijn er volgens Koning wel mogelijkheden. "Laat iedereen die interesse heeft op gesprek komen en kijk niet teveel naar het CV van iemand. Daarnaast kunnen horecaondernemers in andere vijvers gaan vissen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."
We hebben hier al Wajong-personeel en dat bevalt goed
Tori van Doorn, Van Doorn & Doorn
Dat laatste idee heeft Mark Corporaal ook al een tijdje. "We hebben hier al mensen met een beperking aan het werk en dat bevalt goed. Maar nu kijken we, samen met andere Zwolse ondernemers, naar de mogelijkheid om straks Oekraïense vluchtelingen aan te nemen. Er zijn vast enthousiaste vluchtelingen die hier graag komen werken. Een win-winsituatie."
Tori van Doorn ziet daar ook wel iets in, al kan de taal een barrière vormen. "Dan krijg je natuurlijk wel Engelstalig personeel. Maar als we de mensen uitleggen waarom dat is, krijgen we er vast begrip voor. Wat ons betreft moeten we alle kansen aangrijpen om het personeelstekort aan te pakken. Iedereen is hier welkom, als je er zin in hebt!"
In Steenwijkerland hebben ondernemers in de Weerribben-Wieden een 'Horeca college' opgericht. Studenten kunnen betaald leren en van hun inkomen kunnen ze tegen een betaalbaar tarief zelfstandige woonruimte huren op de speciaal hiervoor ontwikkelde horecacampus. De MBO niveau 2 opleiding tot kok en gastheer/vrouw duurt één in plaats van twee jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.