Nieuws

Arts Eino van Duyn ziet agressie in ziekenhuis toenemen: "Zorgt voor angstige situaties"

Arts MST over agressie in ziekenhuizen: "Zorgelijk"
Stemverheffingen, scheldwoorden, medewerkers die onheus worden bejegend, verbaal geweld en zelfs bedreigingen. Eino van Duyn, arts bij Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, merkt dat de agressie in het ziekenhuis toeneemt. En dat vindt hij zorgelijk. "Want het geeft situaties die voor ons niet wenselijk zijn."
Ziekenhuizen in Overijssel kampen met toenemende agressie. Bij meerdere ziekenhuizen is sprake van een forse stijging van het aantal incidenten.

Duidelijke toename

"We zien duidelijk dat het is toegenomen over de afgelopen jaren", zegt MST-arts Eino van Duyn. "Je ziet dat met name op de spoedeisende hulp de agressie is toegenomen. Dat geeft heel vervelende en angstige situaties voor de verpleegkundigen en andere medewerkers. Dat is wel zorgelijk, het baat ons echt zorgen."
Van Duyn merkt als arts dat zijn patiënten mondiger zijn geworden. "We willen ook wel dat patiënten en mensen mondiger worden, om samen te besluiten en mee te praten over de behandeling. Maar dat uit zich helaas soms ook in verbaal agressief gedrag."
Eino van Duyn, arts bij ziekenhuis MST
Eino van Duyn, arts bij ziekenhuis MST © MST

Coronamaatregelen

Eén oorzaak van de toenemende agressie kan Van Duyn niet zo noemen. "Maar je merkt dat er in de maatschappij ook toenemende vormen van agressie zijn. Het kan ook best zijn dat corona een rol heeft gespeeld. Je ziet dat de coronamaatregelen voor mensen in onze samenleving vervelend zijn. Dat werkt ook door in het ziekenhuis."
Ook het feit dat MST nog strenge coronamaatregelen hanteert, kan volgens Van Duyn meespelen. "We hebben nog vrij strenge maatregelen in het ziekenhuis op dit moment. Iedereen wordt nog verzocht een mondmasker te dragen, terwijl dat in de buitenwereld niet meer hoeft. Dat zorgt soms voor onenigheid en kan leiden tot agressie."
Binnen ziekenhuis MST is vanwege de toenemende agressie een expertgroep in het leven geroepen. "We geven scholing aan medewerkers waarin zij leren hoe ze het beste kunnen handelen in agressieve situaties", zegt MST-bestuursvoorzitter Jan den Boon. "Ook kijken we naar verbetermaatregelen voor ons personeel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.