Nieuws

Voormalig minister Arie Slob verkenner voor nieuw college in Zwolle

Arie Slob
Arie Slob © Marcus Ganzevles/RTV Oost
Voormalig minister Arie Slob wordt de verkenner voor de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Zwolle. Dat voorstel doen de ChristenUnie en GroenLinks. Woensdag, tijdens het openbare duidingsgesprek, krijgt Slob formeel de opdracht.
De ChristenUnie en GroenLinks kregen vorige week tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ongeveer evenveel stemmen en zijn met zeven zetels de grootste partijen. Omdat er tussen de beide partijen maar 34 stemmen verschil zit, trekken ze samen op.
In totaal zijn er in de Zwolse gemeenteraad tien partijen. Dat zijn naast de ChristenUnie en GroenLinks de VVD (5), D66, CDA, PvdA (allen 4), Swollewacht (3), SP en Partij voor de Dieren (beiden 2) en Volt (1).
Als verkenner gaat Slob met alle partijen om tafel om te bekijken welke samenwerkingen er mogelijk zijn. De afgelopen vier jaar werd de coalitie gevormd door ChristenUnie, GroenLinks, VVD en Swollwacht. Slob was in de afgelopen vier jaar minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.