nieuws

Rechtbank: voorlopig geen afschot van ganzen in Overijssel

In Overijssel mogen voorlopig geen grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen worden geschoten. De rechtbank in Zwolle heeft vandaag in een spoedprocedure besloten dat de ontheffing, die de provincie hiervoor had afgegeven, opgeschort moet worden.
De provincie Overijssel had de Faunabeheereenheid ontheffing verleend om de komende vijf jaar vrijwel onbeperkt ganzen te doden door afschot. Vogelbescherming Nederland had tegen deze ontheffing bezwaar ingediend bij de provincie. Omdat de behandeling van die zaak op zich laat wachten, stapte Vogelbescherming naar de rechter om de ontheffing voorlopig te schorsen.
De Vogelbescherming is blij met de uitspraak. Deze beslissing houdt in dat er geen gebruik gemaakt mag worden van de ontheffing tot 1 maart 2015. Hierdoor zijn de overwinterende ganzen in Overijssel op korte termijn beschermd tegen grootschalig afschot. De provincie komt begin februari met een reactie op het bezwaar op de ontheffing.

Jachtverbod

De Vogelbescherming wil via de rechter een jachtverbod afdwingen. Overijssel is volgens de Vogelbescherming de enige provincie in Nederland waar in de wintermaanden op ganzen gejaagd mag worden. Volgens de Vogelbescherming heeft Nederland internationaal de verantwoordelijkheid voor ganzen die overwinteren.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.