Nieuws

Damwanden in Zwolle moeten zeventien meter de grond in maar omwonenden worden niet huis uit getrild

Voor het project Stadsdijken Zwolle moeten over een lengte van ruim acht kilometer damwanden de grond in. Meestal worden die wanden de bodem ingetrild. Maar in Zwolle proberen ze een het op een subtielere manier te doen.
Als damwanden worden geplaatst voor het versterken van dijken of kades, gebeurt dat vaak met een hoop herrie en trillingen. Maar voor de project Stadswijken Zwolle wordt ook een machine gebruikt die praktisch zonder trillingen en geluid damwanden van zeventien meter de grond in duwt. Volgens Dennis Wicherson van het Dijkteam Zwolle is dat een stuk aangenamer voor de omgeving. "Vooral natuurlijk waar mensen wonen, maar ook op plekken waar het beter is voor de ecologie om wat rustiger te werk te gaan."
Alleen op plekken waar anders veel overlast zou zijn
Rick Lormans, Dijkteam Zwolle
Dat is meteen ook het grootste nadeel van de blauwe machine, die zich eerst vastklemt op reeds geplaatste damwanden om vervolgens een nieuwe met enorme kracht de grond in te duwen. Het gaat allemaal een stuk langzamer. Meerdere keren trager is dit blauwe gevaarte dan de herriemakers die twee wanden tegelijk de grond in trillen. "Je werkzaamheden duren dus langer. En ook bijbehorende overlast zoals wegafzettingen", vult Rick Lormans aan. Hij is ook bij het nieuwe project betrokken. "We zullen deze machine dus niet overal inzetten. Alleen op plekken waar er anders veel overlast zou zijn."

Proef

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft vandaag een proef uitgevoerd met het drukken van damwanden in plaats van duwen. "Want je moet natuurlijk wel weten of de machine krachtig genoeg is om de damwanden een bepaalde grondsoort in te duwen", vertelt Lormans. Gesteente zou problemen kunnen opleveren. Maar daarvan is geen sprake. Het testterrein heeft al hardere grond dan waar de damwanden voor de versteviging van de stadsdijken wordt ingezet. "We hebben de bodem natuurlijk eerst uitvoerig onderzocht op verschillende plekken." Met het gevaarte, dat wel wat weg heeft van een blauwe hond met enorme kop, moet het plaatsen van de meterslange damwanden geen problemen opleveren.
Zo gaat het trillingsvrij plaatsen van de damwanden in z'n werk
Stadsdijken Zwolle is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin werken verschillende waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken, aldus het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Ruim vijftienhonderd kilometer dijken en vijfhonderd sluizen en gemalen, worden de komende dertig jaar versterkt.
Het project Stadsdijken Zwolle start eind van dit jaar en de dijkversterkingen gaan een jaar of drie duren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.