nieuws

Striptekenaar Kampen denkt voortaan beter na over wat hij tekent na aanslag Parijs

"Ik denk voortaan wel twee keer na voordat ik iets teken." De bloedige aanslag in Parijs deze week, waarbij een aantal cartoonisten van het blad Charlie Hebdo werd vermoord, heeft striptekenaar Roy Bergsma aan het denken gezet. Bergsma is vooral bekend van de Kamper Almanak, waarin situaties in de stad op de hak worden genomen.
"We zien de laatste jaren steeds vaker dit soort aanslagen, maar nu gebeurt het in mijn eigen vakgebied", zegt Bergsma. "Nu moet ik ook nog uitkijken." De vanzelfsprekendheid waarmee hij tekent is ineens verdwenen. "Ik zie satire als een soort bezweren van angst. Als je een dictator waar men bang voor is afbeeld als clown dan wordt het minder eng. Ik zie dat als iets heel gezonds."
"Dit is wel een gevaarlijke ontwikkeling. De angst in de samenleving wordt steeds groter, je kunt je hier niet op voorbereiden. Het kan je nu ineens overal overkomen." Vijftien jaar geleden dacht je niet na over de gevolgen van een satirische tekening. Volgens Bergsma is dat voorbij. "Je gaat wel nadenken over wat je tekent, ik denk voortaan wel twee keer na."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.