Nieuws

Is paardrijden alleen nog voor de elite?

Paardrijden, een droom van veel kinderen en volwassenen. Lekker het bos in of op wedstrijd met je eigen paard. Dat was ook de droom van verslaggever Maureen Lenters en die droom kwam uit! Ondertussen heeft ze al jaren een eigen paard, helaas tegenwoordig wel eentje met een blessure. "Ik dacht, ik schaf een nieuw paard aan", zegt ze daar zelf over. Maar waar eerder een degelijk paard misschien tussen de 2.000 en 5.000 euro kostte, betaal je nu zeker het dubbele, te duur voor onze verslaggever. Hoe kunnen de prijzen zo zijn gestegen? Is paardrijden weer een elite sport geworden?
Josta van Straaten van manege, fokkerij en sportstal De Hazelhorst in Den Ham is opgegroeid met paarden. Ze springt zelf op internationaal niveau en houdt zich ook bezig met het fokken van veulens. Ook zij ziet dat de prijzen gigantisch zijn gestegen. "Wij fokken onze eigen paarden, dat is wel anders. Maar alles is duurder geworden. Denk bijvoorbeeld aan voer en de dierenarts. Maar het fokken zelfs is ook duurder geworden."
Bij het fokken van een veulen komt volgens Josta veel kijken. "Eerst moet de merrie drachtig worden. De kosten voor een veearts zijn zo duizend euro of meer. Dan is het hopen dat het is gelukt."
Paardrijles bij Manege Zwolle
Paardrijles bij Manege Zwolle © RTV Oost
Maar dat is volgens haar niet het enige. Als de merrie drachtig is, blijven de zorgen. Ligt het veulen goed? Hoe gaat het met de merrie? Dan moet de merrie nog goed en veilig bevallen. "Je kan er niet laks mee omgaan, want dat kan grote gevolgen hebben. Als het veulen er is, moet je afwachten of alles goed gaat en heb je zorg voor het veulen."
Bram van Jaarsveld van Manege Zwolle bevestigt dat fokken best wat geld kost. "Je bent per jaar zo'n duizend euro kwijt. Jaren geleden werd er veel gefokt voor de hobby, nu bijna niet meer. Zo'n paard werd dan voor ongeveer drieduizend euro verkocht. Nu zegt de fokker vaak, we stoppen er veel tijd en geld in. Zij willen er ook wat aan verdienen. Dat vind ik ook wel correct."

Meer ruiters

Doordat er minder fokkers zijn, stijgen de prijzen. Volgens Josta is de vraag groter dan het aanbod. Een andere oorzaak is de pandemie. "Tijdens corona zagen we dat ook. Mensen bleven in Nederland, hadden minder te doen en bespaarden zo veel geld. Er zijn toen meer mensen gaan paardrijden."
Een andere reden dat meer mensen zijn gaan paardrijden, is volgens Bram dat veel sporten niet door konden gaan. "Paardrijden kon gewoon veilig, hier is het doorgegaan."
Er is een grote kans dat het een elitesport gaat worden
Josta van Straaten van manege, fokkerij en sportstal De Hazelhorst
Meer ruiters, betekent ook meer paarden en pony's op een manege. Voor Bram is dat nog te doen, omdat hij een vaste handelaar heeft. "Maar stel dat ik morgen een paard nodig heb, dan gaat dat heel moeilijk worden."

Elitesport

Als paarden en pony's zo duur zijn geworden, is het dan geen elite sport? "Dat gaat wel in ons hoofd om. Er is een grote kans dat het een elitesport gaat worden", volgens Josta. Ook Bram antwoordt volmondig met ja. "Maar daar kunnen we wel op inspelen. Je kan bij ons bijvoorbeeld een paard leasen. Het is dan mogelijk om meerdere dagen te rijden. Je hebt alleen niet de aanschafprijs en de zorgen."
Voor onze verslaggever zit het er niet in om nog een paard aan te schaffen. Maar wat als je wel een eigen paard wil? "Blijven zoeken, er is vast iemand die een paard wil verkopen. Misschien zelfs via via", tipt Josta. Bram geeft als tip dat de klik heel belangrijk is. "Je moet weten wat je doet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.