Directeur Reisopera Enschede sluit fusie met Opera Zuid niet uit

"Nederland is te klein voor twee reizende operagezelschappen." Dat zegt directeur Nicolas Mansfield van de Nederlandse Reisopera, met thuisbasis in Enschede. Hij staat open voor een intensieve samenwerking of fusie met Opera Zuid.

Mansfield deed zijn uitspraken in het Ochtendhumeur van RTV Oost. Binnenkort brengt de Raad voor Cultuur advies uit over de herverdeling van budgetten in de culturele sector. De beide operagezelschappen hebben voor de periode 2013-2016 al veel subsidie ingeleverd en zijn daardoor financieel kwetsbaar. De subsidie van de Nationale Reisopera is teruggebracht van 8,5 miljoen naar 3,5 miljoen euro. Opera Zuid kan vanwege de zorgelijke financiële situatie nog maar twee grote producties per jaar maken.

Reizende gezelschappen

Het is niet ondenkbaar dat Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera gedwongen worden om meer samen te werken of zelfs te fuseren. Algemeen directeur Nicolas Mansfield van de Reisopera zou dit niet vreemd vinden. "Ik vind dat we dat gesprek moeten aangaan. Nederland is te klein voor twee reizende operagezelschappen. Je hebt dan meer geld en samenwerking komt de kwaliteit ten goede."

Enschede

Opera Zuid richt zich vooral op het zuiden van het land, maar beide instellingen werken nu al samen op het gebied van talent. Een intensieve samenwerking of fusie hoeft volgens Mansfield niet te betekenen dat de Reisopera vertrekt uit Enschede. Hij denkt dat er in meerdere steden steunpunten opgezet kunnen worden, waar samengewerkt wordt met diverse culturele instellingen. "De Reisopera blijft in Enschede." De Reisopera wil verhuizen naar het voormalige Polaroid-complex, maar de financiering is nog altijd niet rond.

Meer over dit onderwerp:
Reisopera Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren