Nieuws

Onduidelijk hoeveel informatie de hackers bij deltaWonen hebben buitgemaakt

Hackers
Hackers © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Het is onduidelijk óf en hoeveel informatie de hackers bij woningcorporatie deltaWonen hebben buitgemaakt. Dat zegt directeur en bestuurder Evert Leideman in een eerste reactie op de hack tegen RTV Oost.
Vandaag maakte het bedrijf bekend dat het getroffen is door een hack. De hackers hebben onder meer persoonsgegevens van huurders gezien. Het bedrijf is wettelijk verlicht om melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is ook gebeurd.

'Ongewoon veel e-mails'

Vorige week werd bij het bedrijf duidelijk dat er digitaal was ingebroken, zo legt Leideman uit. Het bedrijf dat voor deltaWonen de kantoorautomatisering beheert, had opgemerkt dat er door een mailadres van het bedrijf ongewoon veel e-mails klaar waren gezet om verstuurd te worden. "Dat is opvallend, dat vonden wij ook bijzonder."
Infographic van deltaWonen
Infographic van deltaWonen © deltWonen
Met de kennis van nu zijn die mailtjes door de hackers klaargezet. Het was de hackers gelukt om binnen te dringen in dat mailadres. Hoe? Dat weet Leideman niet. Wel weet hij dat alleen dat ene e-mailadres in de handen van de hackers is gekomen.

Niet alle 15.000 huurders

Omdat de hackers maar toegang kregen tot één werkaccount binnen de organisatie, is de kans heel klein dat de gegevens van alle 15.000 huurders zijn gestolen. Het is zelfs niet duidelijk of er iets is gestolen. "We kunnen niet met zekerheid zeggen dat ze iets hebben weggehaald. Dat maakt het lastig."
We hebben iedereen geïnformeerd, dus medewerkers, relaties en huurders
Directeur en bestuurder Evert Leideman van deltaWonen
Ook is het niet duidelijk tot hoeveel bedrijfsinformatie het gehackte account toegang had. Daarom kan deltaWonen niet zeggen hoeveel mensen er potentieel getroffen zouden kunnen worden door de hack. "Daarom hebben we iedereen geïnformeerd", zegt de directeur. "Dus alle medewerkers, relaties en huurders."

Account gesloten

Om het lek te dichten, is het gehackte account opgeheven. Daarmee lijkt het probleem opgelost. "We hebben het account gesloten, zodat er geen ingang meer gevonden kan worden. Het is niet zo dat er allemaal nieuwe hardware (onder meer fysieke computers of laptops, red.) aangeschaft moet worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.