Nieuws

Enschede kan compensatieregeling voor energiekosten niet betalen

Gas
Gas © ANP / Hollandse Hoogte / Dutchphoto
Het lukt de gemeente Enschede niet om de beloofde energiecompensatie van 800 euro uit te keren aan elk gezin dat daar recht op heeft. Dat zegt de gemeente tegen Nieuwsuur. Om alle gerechtigden wél te kunnen compenseren, heeft de stad miljoenen euro's extra nodig.
Vanwege de hoge energieprijzen is een compensatieregeling bedacht door Den Haag. Mensen die rond moeten komen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum, krijgen 800 euro. Daar heeft het Rijk in totaal 679 miljoen euro voor uitgetrokken. Maar ook gemeenten moeten ook nog meebetalen, vindt het kabinet.

Lager bedrag, aan kleinere groep

Maar toch krijgt Enschede het niet voor elkaar om iedereen te compenseren die daar recht op heeft. Aan twee kanten probeert Enschede de kosten te drukken. Zowel een kleinere groep wordt gecompenseerd, maar die krijgen ook nog eens minder dan beloofd.
Enschede heeft bijvoorbeeld nu alleen de armste groep mensen gecompenseerd, die met een inkomen tot 100 procent van het sociaal minimum zit. Dat is dus een kleinere groep dan de mensen die rond moeten komen van 120 procent van het sociaal minimum. De rest van de huishoudens moet nog wachten.
De gemeente Deventer krijgt de compensatieregeling wel rond. De gemeente trekt 400.000 euro uit om ongeveer 650 huishoudens de volgende drie maanden volledig te compenseren, zo werd vandaag bekend.
Ook wordt er minder uitgekeerd dan de beloofde 800 euro. Enschede keert op dit moment 200 euro uit.
Het bedrag dat Enschede van het Rijk gaat krijgen voor de energietoeslag is volgens wethouder Kampman niet voldoende om iedereen in Enschede die onder de regeling valt, 800 euro uit te keren. Als de gemeente dat wel zou willen, heeft het nog miljoenen euro's nodig.

'We gaan het gesprek aan'

Minister Schouten van Armoedebeleid zegt tegen Nieuwsuur dat ze in gesprek wil met de gemeenten. Op de vraag van Nieuwsuur of gemeenten meer geld krijgen als ze meer geld kwijt zijn dan ze nu krijgen: "Ze moeten nu eerst het uitgeven, maar als ze zien dat het niet past, het bedrag dat ze hebben gekregen, dan gaan we het gesprek aan."
Maar een aantal gemeenten vindt dat dus tot nu toe te weinig geruststelling.

'Wordt een uitvoeringsschandaal'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.