Nieuws

Twentekanaal week lang doorgespoeld om kankerverwekkend dioxaan af te voeren

Het Twentekanaal is vervuild.
Het Twentekanaal is vervuild. © RTV Oost
Rijkswaterstaat is donderdagavond begonnen met het doorspoelen van het water van het Twentekanaal, nadat daar verhoogde concentraties dioxaan waren gemeten. Het water wordt via kanaal Almelo-De Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer afgevoerd. Het kankerverwekkende dioxaan is afkomstig van het Deldense chemiebedrijf KLK Kolb Specialties (KKS) en werd vorig jaar december bij metingen al ontdekt door Rijkswaterstaat en Vitens.
Eerder deze week werd bekendgemaakt dat er sprake was van verhoogde concentraties dioxaan in het Twentekanaal. Waarom die resultaten niet eerder bekendgemaakt zijn is niet duidelijk.
KKS, dat een aantal jaren geleden als Elementis werd gekocht door Kolb Distribution AG, had in 2018 een vergunning gekregen voor het lozen van gezuiverd water van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi). In de aanvraag was ook de stof dioxaan meegenomen als stof die vrijkomt in het productieproces. Dioxaan, dat op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) staat, wordt onder andere gebruikt in de papierindustrie, in koelvloeistof voor auto’s en bij de productie van cosmetische stoffen en shampoos.
Dioxaan was op het moment van aanvraag nog niet aangemerkt als ZZS, dat gebeurde pas in juli 2021. Dit betekent dat in 2018 deze stof als minder milieubezwaarlijk werd aangemerkt. Het bedrijf dacht toentertijd dat het dioxaan voldoende zou worden verwijderd door de awzi, maar die bleek uiteindelijk niet in staat te zijn om dat te doen.

Metingen en onderzoek

Rijkswaterstaat en Vitens maten in december 2021 verhoogde concentraties dioxaan in het Twentekanaal. Na vervolgmetingen in januari en februari van dit jaar bleek dat de verhoogde concentraties door het bedrijf uit Delden werden veroorzaakt. Waterschap Vechtstromen is met het bedrijf in gesprek gegaan. KLK Kolb Specialties heeft het productieproces, dat de lozing van de grootste hoeveelheid dioxaan veroorzaakte, eind februari gestopt. Vanuit andere productieprocessen binnen het bedrijf worden nog wel beperkte hoeveelheden dioxaan geloosd.
Het waterschap heeft geen juridische mogelijkheden om de lozing vanuit de awzi te stoppen, zegt Vechtstromen. Wel moet het bedrijf ernaar blijven streven uiteindelijk geen Zeer Zorgwekkende Stoffen meer te lozen en moet het aantonen dat ze daar actief mee bezig is. Het waterschap is daarom nog steeds in gesprek met het bedrijf.

Week werk

Ondertussen wordt het schoonspoelen van het Twentekanaal nauwlettend in de gaten gehouden door het waterschap. Vechtstromen verwacht dat het spoelen ongeveer een week zal duren. Zodra de concentraties dioxaan gedaald zijn, zal het waterschap de tijdelijk gesloten inlaten weer openen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.