nieuws

Roeivereniging Deventer sneller onbereikbaar bij hoogwater door Ruimte voor de Rivier

Het project Ruimte voor de Rivier bij Deventer moet ervoor zorgen dat inwoners van de hanzestad nu en in de toekomst droge voeten houden bij stijgend IJsselwater. Maar het botenhuis van roeivereniging Daventria is ondanks de maatregelen sneller onbereikbaar bij wassend rivierwater.
Er werden al geulen gegraven, hanken verlengd en uitgediept en de Deventer jachthaven en het botenhuis van Daventria werden verplaatst. Allemaal om het rivierwater meer ruimte te geven en de kans op overstromingen te verkleinen.
De veiligheid voor de inwoners van Deventer wordt er ongetwijfeld door verbeterd, maar vooralsnog is de situatie bij Daventria en de jachthaven er juist niet beter op geworden. Het botenhuis is nu al onbereikbaar door het wassende water. "Op de plek van het oude botenhuis moesten we pas bij 5.30 boven NAP bootjes gebruiken om bij het clubhuis te komen. Nu is dat al bij 5.00 boven NAP", zegt Leen Bouwman van Daventria.

Wellekade overstroomt nog lang niet

Het botenhuis is net als het clubgebouw van de jachthaven sinds afgelopen weekeinde alleen nog met lieslaarzen of een bootje bereikbaar. "En in die zin zijn we wat benadeeld door het project Ruimte voor de Rivier", aldus Bouwman.
Het waterpeil in de IJssel reikte vandaag tot 4.97 meter boven NAP, nog een kleine anderhalve meter onder het peil waarbij de Wellekade bij het Deventer stadscentrum overstroomt.

De realiteit

Maar volgens het waterschap Groot Salland en de uitvoerder van het project Ruimte voor de Rivier is de situatie bij stijgend rivierwater voor Daventria en de jachthaven gelijk aan de oude situatie.
"Men moet ook beseffen dat dit de realiteit is van hoog water. Dat zal elk jaar wel een keer blijven gebeuren, daar zal door iedereen mee gedeald moeten worden. Feit is dat grote watermassa's door dit project sneller zullen doorstromen", aldus een woordvoerder.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.